Реклама / Ads
12| 12269 |21.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министерствата отписаха еврофондовете за 2022 г.?

.
Асен Василев
Финансовият министър Асен Василев е убеден, че правителството ще успее да се справи с амбициозния план да реализира повече национални инвестиции без помощта на ЕС. Министерствата, които управляват еврофондове, масово обявяват нулева година по старите оперативни програми. Заради изчерпан ресурс по част от програмите няма да се откриват никакви процедури, при други парите са малко и ще отидат в ограничен брой бенефициенти.
 


Програми за новия програмен период 2021-2027 още няма, голямо забавяне се получи и при Националния план за възстановяване и устойчивост.


Това показва прегледът на индикативните годишни програми на отделните управляващи органи за 2022 г. Годината ще бъде проблемна и заради високата инфлация, която засяга изпълнението на действащи и неприключили договори за строителство.


Още през октомври екоминистерството обяви, че няма да публикува годишна програма за 2022-а, защото не планира нови процедури. В края на януари изпълнителната агенция, която управлява оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, също обяви нулева 2022 г. за нови процедури заради изчерпан финансов ресурс. ОП „Иновации и конкурентоспособност“ също няма да обявява нови процедури по стария програмен период заради липсата на средства.


Все пак има ведомства, които ще набират проекти и през тази година. По програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ще тече само един проект с директно предоставяне на средства на конкретен бенефициент - 166 млн. лв. за подобряване на жп инфраструктурата за НКЖИ. Един единствен проект ще има по програма „Добро управление“ – 850 000 лв. за НСИ за реализиране на единна входна точка за подаване на годишните отчети за дейностите и комплексно използване на данните на НСИ, НАП и Агенцията по вписванията. Малко повече проекти ще бъдат реализирани през 2022 г. по Програмата за развитие на селските райони, но и там ресурсът е силно ограничен пише още "Сега".


По много от оперативните програми финансите са изчерпани заради пренасочване на суми към мерки, свързани с пандемията. Това означава, че няма да има и риск от загуба на средства по такива програми, но годината се очертава да бъде доста бедна като европейско финансиране.


Одобряването и на Националния план за възстановяване и устойчивост, и на новите оперативни програми се забави и реално изпълнение може да се чака втората половина на годината. От МФ вече обявиха, че по Плана тази година можем да чакаме максимум авансовото плащане от 1,6 млрд. лв.


Не е ясно дали България ще успее да се справи с изискването да договори 70% от ресурса от близо 13 млрд. лв. до края на 2022 г. и 100% - до края на 2023-а. Бизнесът настоя проектите с готовност за изпълнение да започват, без да се чака окончателно одобрение, което е позволено от европейските регламенти. С проектобюджет 2022 правителството обещава да има големи национални инвестиции, въпреки липсата на достатъчно приходи по линия на ЕС, но и тук времето за изпълнение започва да е проблем.
Засега няма яснота дали и как ще бъде решаван въпросът с поскъпналите строителни материали и поставените под въпрос вече течащи строителни проекти по линия на европрограмите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8341 |27.03.2020 Туроператори отписаха летния сезон, препоръчват ваучери пред връщане на парите . 0| 5003 |16.12.2019 България ще загуби милиони евро от еврофондовете за 2019 г. . 3| 8877 |11.09.2018 Иван Нейков: Министерствата бяха като гръмнати от новината за увеличението на бюджетните заплати . 0| 4289 |24.01.2017 Томислав Дончев: В момента няма риск да ни спрат еврофондовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads