Реклама / Ads
2| 5081 |26.05.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Момчил Неков: Планината е богатство, към което трябва да се отнасяме отговорно

.
Момчил Неков
„Планината е богатство, което може да ни даде много, но и към което трябва да се отнасяме отговорно”. Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Момчил Неков по време на 19–та научна конференция „ЕкоМаунтин-2016” на тема: „Екологични проблеми на планинското земеделие”, провела се в гр. Троян, организирана от Института по планинско животновъдство и земеделие в града. Той представи и предложения от наскоро приетия в Европа доклад относно Политиката на сближаване в планинските райони на ЕС.
 

Пред събралите се Момчил Неков подчерта, че планините имат потенциал да създават работна ръка, да пазят традиции и да помагат за по-доброто обществено и лично здраве. Той обаче уточни, че стопанският просперитет и благоденствие на планинските и полупланинските региони, за съжаление, срещат редица трудности и предизвикателства. „В тази връзка смятам, че Европейската комисия трябва да се намеси, защото просперитетът на планинските зони зависи от доброто управление и качествените инвестиции", заяви евродепутатът. Той припомни, че наскоро в ЕП е бил приет доклад относно нуждата от целенасочена политика и финансиране за планинските региони. „Отправихме призив към ЕК финансирането да се насочва директно към планинските региони чрез фондове на ЕС", обясни Неков.

 

Евродепутатът засегна и темата за биоземеделието като подчерта, че Европа стимулира биологичното земеделие, като за България се предвиждат близо 114 млн. евро. „Това е ресурс и възможност, които аз силно вярвам, че трябва да се използват за развитие на сектора, защото инвестицията в биологичното земеделие е инвестиция в общественото здраве и в по-добро управление на ресурсите на околната среда", посочи той.

 

Неков каза още, че с европейско финансиране производители могат да насочат енергия в изграждането на производствени мощности за преработката на суровина като билки и горски продукти, добити в съответния район. По думите му в края на август се очаква и приемът по мярка 9, която ще позволи производители на един и същ продукт могат да обединяват производствени процеси. „Както се убеждавате, Европа предоставя много възможности за инвестиции в планините и трябва да се намери начин това да достигне земеделците точно в планинските региони", коментира той.

 

Евродепутатът обърна внимание и на европейските схеми за качество и по-конкретно на схемите за географските указания. „Миналата година аз стартирах кампания „Да защитим българския вкус", в рамките на която аз и моят екип идентифицираме български продукти, които могат да бъдат защитени по схемата за географски указания на ЕС."

 

В края на своето изказване, Момчил Неков сподели, че по негова инициатива в наскоро приетият доклад за политиката на сближаване в планинските региони е  била подчертана ролята на научните институти, свързани с планинското земеделие. „Включително и тези, които вие представлявате тук. Вярвам, че без вас и вашия принос планинското земеделие няма да бъде това, което е. Лично ще настоявам за целево финансиране за Института по планинско животновъдство и земеделие тук в Троян", завърши евродепутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5341 |18.04.2016 Момчил Неков пита Бойко Борисов за визите за САЩ и Канада . 1| 4998 |14.12.2010 Плащаме 700 лв., ако пострадаме в планината . 1| 5750 |12.12.2007 Асоциация за развитие на планината създадоха инвеститорите в туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads