Реклама / Ads
0| 4345 |08.07.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МОН започна информационна кампания за ваксиниране в детски градини и училища

.
Източник: БГНЕС
Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите

Това показва проучване на Министерството на образованието и науката (МОН), проведено в началото на юли т.г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година.

 

МОН започна информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор за или против ваксините. Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище.

 

МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщане към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училища и детски градини през регионалните управления на образованието. Ще бъде осигурена също леснодостъпна и актуална база с информация и материали по отношение на личното здраве и безопасност в пандемията за нуждите на образователната система.

 

Според специалистите ваксините са най-сигурният начин да предпазим себе си, близките, учениците и колегите си от COVID-19. А лятото е най-подходящият момент за имунизация заради малкото болни.


Информационната кампания е необходима, смятат и членовете на Отрасловия съвет в системата на предучилищното и училищното образование. По предложение на социалните партньори се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.


Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазване на общественото здраве.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 18280 |08.06.2021 Започна се с лавината ”Магнитски”: Международни компании спират да работят с бизнеси на санкционираните . 15| 8158 |28.08.2020 Деси Банова-Плевнелиева e тазгодишнoто лице на кампанията за профилактика на детското зрение на KWIAT . 1| 4813 |16.03.2020 BULATSA отменя пролетната кампания за набиране на кандидати за ръководители на полети . 0| 3955 |22.05.2019 В Пампорово посрещат месец юни с „Ден да детето“ и кампания по почистването на курорта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads