Реклама / Ads
6| 5275 |28.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мрачни прогнози за бизнеса и след декември

.
Бизнес климатът в България остава мрачен и през декември. Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ).
 

 

Мениджърите не очакват подобрение на икономическата ситуация, като прогнозите за сектора на строителството се влошават чувствително.

 

Според данните като основен проблем за бизнеса у нас остава кризата в еврозоната,  която създава несигурна икономическа среда във всички отрасли.

 

Оптимизмът на мениджърите в промишления сектор е отложен за второто тримесечие на следващата година. Бизнес климатът в промишлеността през декември нараства с 2.1 пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

 

Но настоящата производствена активност се оценява като намалена, запасите от готова продукция като увеличени, а очакванията за производството и заетите през следващите три месеца са по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения през миналия месец.

 

Освен несигурната икономическа среда, като основен негативен фактор се посочва и недостатъчното търсене в страната.

 

Очакванията на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша са в посока на увеличение през следващите три месеца.

 

В строителството индексът на бизнес климата се понижава с 5.0 пункта поради увеличения песимизъм на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

 

Оценките, свързани със строителната дейност и осигуреността на производството с поръчки, са също по-неблагоприятни, както и очакванията за дейността и заетостта в сектора през следващите месеци. Сред основните негативни фактори, спиращи развитието на строителния бранш, са финансовите затруднения.

 

Изненадващо, но бизнес климатът в търговията на дребно през декември запазва равнището си от предходния месец. Все пак последният месец на годината е свързан с увеличаване на търсенето заради празниците. А мениджърите не очакват съществена промяна на бизнес състоянието на предприятията в сектора през следващите шест месеца.

 

И тук основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, е несигурната икономическа среда. При това усещането за несигурност е достигнало най-високото ниво, отчитано досега. На второ място сред негативните фактори търговците на дребно поставят финансовите проблеми.

 

Очакванията в сектора относно продажните цени са за известно намаление през следващите три месеца.

 

Единственият отрасъл, в който се наблюдава, макар и ограничен оптимизъм, това са услугите.

 

През декември съставният показател бизнес климат в сектора на услугите, се покачва с 2.8 пункта в сравнение с ноември поради леко подобрените очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

 

Въпреки това и тук за следващите три месеца предприемачите имат неблагоприятни прогнози относно търсенето на услуги и заетите в бранша.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5637 |14.11.2011 Държавата "завлякла" бизнеса с 400 млн.лева . 22| 6348 |23.07.2011 До 10 дни падат цените на горивата, прогнозира Дянков . 1| 4842 |11.05.2011 Свалят тежестта за бизнеса до 20% през 2012 . 25| 4921 |08.04.2011 Т.Младенов прогнозира спад в безработицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads