Реклама / Ads
0| 4386 |23.08.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МВФ: 650 млрд. долара са мощна ваксина в подкрепа на финансовото здраве на света

.
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
Днес влиза в сила най-голямото разпределение на специални права на тираж в историята на стойност от приблизително 650 милиарда щатски долара. Разпределението е мощна ваксина в подкрепа на финансовото здраве на света, която, използвана разумно, е и уникална възможност за борба с тази безпрецедентна криза. Това съобщи управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.
 

От разпространеното днес изявление на Георгиева става ясно, че разпределението на СПТ ще осигури допълнителна ликвидност на световната икономическа система, допълвайки валутните резерви на държавите и намалявайки зависимостта им от по-скъп вътрешен или външен дълг. Страните могат да използват пространството, осигурено от разпределението на СПТ, за да подкрепят икономиките си и да засилят борбата си с кризата.

 

СПТ се разпределят между държавите пропорционално на квотните им дялове в МВФ. Това означава, че около 275 млрд. щатски долара ще бъдат предоставени на нововъзникващите и развиващите се страни, от които страните с ниски доходи ще получат около 21 млрд. щатски долара, което в някои случаи се равнява на 6% от БВП.

 

СПТ са ценен ресурс и решението как да бъдат използвани оптимално се взема от всяка от нашите страни членки. За да могат СПТ да бъдат използвани в максимална полза на страните членки и на световната икономика, тези решения трябва да бъдат разумни и добре обосновани.

 

За да подкрепи страните и да помогне за осигуряване на прозрачност и отчетност, МВФ предоставя рамка за оценка на макроикономическите последици от новото разпределение, статистическото му третиране и управление, както и оценка на начините, по които то може да повлияе на устойчивостта на дълга. МВФ също така ще предоставя редовно актуална информация за всички наличности, транзакции и търговия със СПТ — включително последващ доклад за използването на СПТ след две години.

 

За да увеличи ползите от това разпределение, МВФ насърчава доброволното насочване на част от СПТ от страните със силни външни позиции към най-нуждаещите се страни. През последните 16 месеца някои членове вече се ангажираха да предоставят 24 млрд. щатски долара, включително 15 млрд. щатски долара от съществуващите си СПТ, на Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и растеж, който предоставя заеми на преференциални условия на държави с ниски доходи. Това е само началото и МВФ ще продължи да работи с нашите членове за надграждането на тези усилия.

 

МВФ също така обсъжда със своите страни членки възможността за създаване на нов доверителен фонд за устойчивост и стабилност, който би могъл да използва разпределените СПТ, за да помогне на най-уязвимите страни в структурната трансформация, включително в борбата с предизвикателствата, свързани с климата. Друга възможност би могла да бъде насочването на СПТ в подкрепа на кредитирането от страна на многостранните банки за развитие.

 

„Отпускането на СПТ е важен компонент от по-широките усилия на МВФ за подпомагане на страните в борбата с пандемията, които включват: 117 милиарда щатски долара под формата на ново финансиране за 85 държави; облекчаване на обслужването на дълга за 29 държави с ниски доходи; както и консултации по политиките и подкрепа за развитие на капацитета за над 175 държави за осигуряване на силно и по-устойчиво възстановяване“, заяви Кристалина Георгиева.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6618 |19.08.2021 Васил Велев: 37 млрд. евро капиталови потоци са изтекли от България за 11 години . 0| 4391 |03.08.2021 БНБ увеличава резервите си с 2 млрд. долара . 1| 4273 |02.07.2021 Нови 1,7 млрд. лв. за ББР от европейския бюджет . 5| 6162 |21.06.2021 Енергийният зам.-министър: Ситуацията в дружествата е тежка. Липсват над 10 млрд. лв. в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads