Реклама / Ads

1| 7425 |28.04.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП блокира заплатите при неплащане на данъка за доходите в срок

.
Наказателни лихви ще плащат всички, които до края на месеца не платят дължимия данък върху доходите си от 2013 г. Три дни остават до 30 април, когато е крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за доходите и за плащане на дължимото. Ако декларацията не бъде подадена, глобата е до 500 лв. като размерът й зависи от това с колко дни ще бъде закъснението.

 

Ако сте подали декларацията си, но не сте платили данъка, започва да тече наказателна лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта. За последните три месеца - февруари, март и април, ОЛП на БНБ е в размер на 0,04%, съобщава „Стандарт”. Така че наказателната лихва от 1 май ще бъде близка до 10,04%. Ако нямате пари в брой, разбира се,  може малко да забавите плащането на налога. Но не прекалено, защото за разлика от други години, сега данъчните много бързо, още в рамките на месец май, ще установят контакт с всички, които не платят в срок данъците си.

 

Стандартната процедура е първо служител на НАП да се обади по телефона на длъжника с любезно напомняне, че трябва да си плати, за да не се стигне до принудително събиране. По добре не игнорирайте такова обаждане, защото ако след него пак не платите задължението стартира процедура за принудително събиране. При нея длъжникът първо ще получи официална покана в 7-дневен срок да плати доброволно.  Заедно с това, ако задължението е по-голямо от 5000 лв. и длъжникът не е дал обезпечение, служителите на НАП може да поискат от органите на МВР да не разрешават на длъжника да напуска страната, да се отнеме задграничния му паспорт, както и да уведомят всички органи, които издават лицензии и разрешения за извършване на някакви дейности, за които се изисква удостоверяване на публичните задължения. Ако и след поканата за доброволно плащане в 7-дневен срок длъжникът не погаси задължението си, от НАП пристъпват към принудителното му събиране като най-често запорират банкови сметки и заплати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 6650 |31.12.2013 Работодатели увеличават заплатите с 10% . 8| 5659 |28.11.2012 Заплатите в администрацията се увеличиха с 13 процента . 12| 8899 |06.08.2012 Виж ти! Заплатите ще се признават за инвестиция! . 48| 9632 |06.06.2012 Дянков: Вдигаме заплатите от 1.01
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ