Реклама / Ads
1| 5904 |31.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК недоволна от проектите ни за ВЕИ

.
Енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), която произвежда България трябва да достигне 20% до 2020 година, чийто дял към момента е едва 6-7%. Това е позицията на зам.-министърът на екологията Евдокия Манева, изразена по време на дискусия в порламента.
 

По думите й това е цел, която е записана и в енергийната стратегия на страната, която вече е готова и предстои да бъде представена за обществено обсъждане.

Евдокия Манева каза още, че България трябва да бъде по-внимателна в одобряването на проекти за ВЕИ, тъй като ЕК започна наказателна процедура срещу страната ни именно заради проекти за ВЕИ.

Зам.-министърът на екологията посочи, че страната ни е одобрила проекти за ВЕИ, които пресичат пътя на прелетните птици, както и има такива, изградени в защитени зони. Манева съобщи, че заради това са издадени предписания до съответните регионални екоструктури за по-стриктен контрол върху проектите за ВЕИ.

Не трябва да се остава с впечатлението, че министерството създава пречки в изграждането на ВЕИ, подчерта Евдокия Манева. Трябва да се съобразим с това, че 34% от територията на България попада в НАТУРА 2000, допълни тя.

България трябва да участва в международната търговия с квоти парникови газове, смята още Манева. Осъществен е националният план за разпределение на квоти, подчерта зам.-министърът на екологията. Тя изтъкна, че този план е трябвало да бъде готов още през 2007 година, за да се подготвят предприятията. България може да продаде около 200 милиона квоти. Страната ни обаче ще трябва да гарантира "позеленяване" на средствата от тази търговия.

В тази връзка Манев подчерта, че още тази седмица Законът за опазване на околната среда ще влезе в дневния ред на парламента. В него е регламентирано кой ще може да води преговорите по продажбата на квотите.
Това ще са министрите на финансите, на екологията и на икономиката. Окончателното решение за сделката обаче ще е на МС.

Евдокия Манева обясни още, че национален доверителен екофонд ще определя кои са "зелените" проекти, които могат да бъдат финансирани с пари от продажбата на квоти. Манева съобщи и лошата новина - отнета е възможността страната ни да участва в търговията поне до септември.

Тогава ще дойдат експерти, които да преценят дали можем да се включим в търговията до края на 2010.

Другата лоша новина е, че ЕК е стартирала и наказателна процедура срещу страната ни заради немодернизираните горивни инсталации в Гълъбово, Перник и Димитровград. Има опасност те да бъдат закрити, тъй като са в разрез с европейските екоизисквания. Затова, по думите на Евдокия Манева, се търси решение заедно с ЕК, тези предприятия да не бъдат закрити, тъй като много хора ще останат без работа и то в условията на тежка икономическа криза.

35 са големите горивни инсталации в страната ни, като само 4 от тях са под 50 мегавата. Всички те имат задачата да намалят вредните газове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5405 |15.01.2010 Статутът на земята отлага екопроектите в енергетиката . 0| 5327 |31.10.2008 НАПИ ще управлява проектите, финансирани по ФАР и ИСПА . 2| 5521 |03.10.2007 Проектите на ЕС за селата ще се забавят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads