Реклама / Ads
18| 9237 |05.11.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Николай Василев: Не прехвърляйте парите си за пенсия в НОИ

.
Николай Василев Източник: БГНЕС
Като общество трябва изцяло да забравим за национализацията на втория пенсионен стълб. Категорично против съм прехвърлянето на партиди в НОИ. Това заяви бившият икономически министър, Николай Василев, по време на конференция на тема „Предизвикателствата пред пенсионната система в България. Засилване на ролята на втория и третия стълб”, организирана от Асоциацията на CFA – сертифицираните финансови аналитици.
 

„Моята препоръка е ролята на втория и третия стълб дори да се засилва. За целта вноските от 5% сега трябва да се повишават до 10% през следващите години. Така човек ще получава двойно по-голяма пенсия“, посочи Василев.

Той припомни, че когато са стартирани вторият и третият стълб, като добри примери в региона са давани Полша, Казахстан и донякъде Унгария. В момента обаче в тези страни има редица проблеми, като част от тях са започнали след национализация на втория стълб.

 

„В момента България е един от най-добрите примери. За голямо съжаление, Унгария и Полша, които бяха за пример, национализираха по различни начини десетки милиарди евро, които реално бяха парите на осигурените лица. Средствата не само изчезнаха в техните НОИ, но дълговете и бюджетните дефицити на държавите се увеличиха. Т.е. парите просто бяха изядени. Ако в България някой опита да направи нещо подобно, това означава натрупаните 17 млрд. лв. да бъдат изядени текущо. След това всичко се занулява. Така че категорично трябва да пресечем всякакви подобни желания, защото в момента се подстрекава това да се прави доброволно“, заяви бившият икономически министър.

 

Според него частните пенсионни фондове имат много повече предимства в сравнение с НОИ, където има огромен дефицит. Сред тях са положителната доходност, както и личните партиди, които се наследяват.

 

„Ако младите имаха право на избор, то те щяха да изберат да се осигуряват изцяло в частните пенсионни фондове. Много важно е да се знае, че парите се увеличават всяка следваща година. Освен това натрупаната сума се наследява при смърт на осигуреното лице, докато в НОИ няма лична партида и роднините не вземат нищо“, обясни Василев.


Бившият икономически министър коментира и критиките към пенсионните фондове. По думите му те са изключително несправедливи, а в подобни анализи се използват грешни методологии и манипулирани данни.

 

„Въпреки всякакви твърдения, пенсионните фондове бият инфлацията. За 18 години тя е около 77%, а доходността на универсалните пенсионни фондове е над 100%. На доброволните фондове дори е над 110%. Доходността е прилична и тя е по-висока от инфлацията“, категоричен в Василев.

 

Според него има няколко сериозни грешки в изчисленията на противниците на частното осигуряване. Първо - методиката, според която се сравняват доходността на 100 лв., инвестирани преди 20 години, с ръста на инфлацията. Това е грешно, защото сумите, които са управлявали фондовете преди 20 години, са били изключително малки и не могат да се сравняват със сумите от 2019 г. , пише още Банкеръ.

 

„ Второ, сравняват българските фондове с инфлацията в България, германските фондове с инфлацията в Германия. Това е несправедливо сравнение. Освен това критиците не са посочили в какви валути сравняват. Може би използват произволно избрани валути. Освен това цифрите им са откровено грешни“, посочва Николай Василев.

 

Той отправи и съвет към пенсионните фондове – да положат повече усилия за информиране на обществото относно дейността и ползата на техните услуги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8486 |18.10.2020 Експертът Николай Костов: Пускаме ваксините против грип от понеделник . 7| 9130 |13.05.2020 Илиян Василев: Заблуда е, че като имаш 10% данък печалба, разходите за бизнес са ниски . 13| 33652 |13.04.2020 Цветан Василев: 650 млн. евро кеш ще си поделят продавачите на ”Виваком” . 13| 9529 |22.11.2019 Илиян Василев: Борисов ще има снимка с Тръмп, но дали ще има подкрепа за енергийните проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads