Реклама / Ads
3| 5898 |10.05.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НЗОК нарушава конкуренцията между аптеките

.
Източник: Булфото
Комисията за защита на конкуренцията предупреди, че има опасност пациентите, особено в малките населени места, да не могат да получат лекарства, реимбурсирани от НЗОК заради това, че са изчерпали лимита си за обработка на рецепти за тези лекарства.
 

Причината е договореният между НЗОК и аптеките типов договор, който определя средна продължителност от 6 минути за обработване на рецепта в аптека и 9 минути за протокол за отпускане на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК.

В него е включена и формула, чрез която за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период, в зависимост от броя на наетите магистър-фармацевти. Документът гласи още, че НЗОК няма да заплаща на аптеките реимбурсирани лекарства по рецепти, които надвишават максималния брой, изчислен по формулата

Според КЗК националната здравна каса ограничава конкуренцията между аптеките при продажбата на реимбурсирани лекарства.

От там са на мнение, че  определеното минимално време за обработка на рецепти и протоколи и формулата, определяща максималния брой рецепти, за които касата заплаща на аптеките, има ефект на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарствени средства, заплащани от Касата.

Това, според КЗК  влияе негативно на пациентите в няколко аспекта.

Те се преразпределят между аптеките, независимо от качеството на обслужването и цената на предлаганите лекарствени продукти, в ущърб на по-ефективните търговци на дребно. Намаляват се и стимулите за по-ефективните аптеки да предлагат по-качествена услуга и по-конкурентни цени, предупреждават от КЗК.

Чрез подобна практика определени аптеки се поставят в по-благоприятни условия спрямо други. Намаляват стимулите за аптеките да предлагат лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК и се понижава качеството на обслужването в аптеките.

Ограничава се изборът на пациента относно аптеката, от която да закупи необходимото лекарства и възниква опасност пациентите да не получат навреме предписаните им лекарства, реимбурсирани от НЗОК, предупреждават още от КЗК.

Според Комисията мотивите за въвеждане на разпоредбите в Типовия договор, а именно повишаване на качеството на обслужването и противодействие на продажбите на лекарства в незаконни обекти извън аптеките не могат да балансират посочените негативни ефекти.

От комисията препоръчват на НЗОК да отмени посочените разпоредби от Типовия договор с аптеките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5673 |14.12.2012 Дейността на НОИ и НЗОК се подобрява след изпълнението на проект по ОПАК . 3| 6493 |10.12.2012 Проект подобрява дейността на НОИ и НЗОК . 0| 5685 |05.11.2012 Готови са първите междинни резултати от изпълнението на проект за оптимизация на НОИ и НЗОК със средства от ЕС . 2| 5971 |29.11.2010 6 банки коректни, девет нарушават ЗПК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads