Реклама / Ads
1| 4866 |06.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Общинари бистрят промени в Закона за морските пространства

.
Конкретни предложения за изменение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата бяха обсъдени в Бургас между местната власт, ръководството на пристанището в морския град и бургаски депутати. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Предложенията ще бъдат насочени към спешна промяна на законодателната уредба с цел откриване на нови възможности за инвестиции в бургаския порт.

Решението за бързите мерки бе взето по време на среща, чиито домакин бе кметът на Бургас Димитър Николов. В дискусията взеха участие областният управител Константин Гребенаров, заместник-кметът Красимир Стойчев, изп. директор на „Пристанище – Бургас” ЕАД Диян Димов, ген. директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Евгений Москов, Павел Маринов от Института за регионални стратегии и депутатите Иван Вълков, Галина Милева, Стоян Гюзелев, Иван Алексиев, Стоян Иванов.

Бургаските депутати бяха запознати с предложението за промяна в нормативната уредба, която касае възможността за отдаване под наем на пристанищната инфраструктура за срок от 10 години от страна на държавата на фирма-оператор, която да инвестира в развитието й. Това е възможност да се увеличи допълнително товаропотока на бургаския порт, като след изтичане на този срок реализираните инвестиции ще останат собственост на пристанището.

Предимството е, че процедурата е значително по-лека за реализиране от тази на публично-частните партньорства и е с по-кратък срок от отдаването на концесия.

Кметът Николов призова бургаските депутати за съдействие при бързото им разглеждане в парламентарната комисия по транспорт и гласуването им в Народното събрание, тъй като това ще позволи средствата от бъдещото отдаване под наем на терминалите да влизат директно в бургаския порт.

Той допълни още, че промяната в закона няма да е напълно нова, тъй като старата нормативна уредба е предвиждала тази възможност, но впоследствие е отпаднала.

В края на срещата бе взето решение за внасяне на предложението за разглеждане в парламента максимално скоро, за да има действащ закон, който ще помогне за решаване проблемите на пристанището.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4849 |17.05.2010 МЗХ представя проекто-закона за горите . 7| 7859 |28.01.2010 Бизнесмени атакуват промените в Закона за хазарта . 1| 4952 |13.01.2010 ЧЕЗ предлагат промени за доброто на потребителя . 3| 5336 |14.12.2009 Общинари пишат нова стратегия за туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads