Реклама / Ads
1| 5485 |04.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

И общините контра на Борисов, искат ремонт на бюджета

.
Над 60% от общините в страната имат натрупани просрочия за повече от 200 милиона лева. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на представители на КНСБ, КТ „Подкрепа" и Националното сдружение на общините в България (НСОБ).
 

По думите на председателя на НСОБ Дора Янкова това ще доведе до лишаване на гражданите от много публични услуги на местно ниво.

Тя подчерта, че Бюджет 2011 поставя два основни проблема пред общините. Първият е, че обещанията за реформи в местните финанси се разминават сериозно с реалностите и най-вече по отношение на местните данъци и такси.

Вторият проблем е по отношение на продължаващото намаляване на дела на общинските бюджети по отношение на БВП.

Според Янкова исканията, свързани с бюджет 2011, не са никаква глезотия, напротив - те са минималното, което биха могли да поискат отделните общини.

От сдружението настояват субсидията за общинските пътища да бъде завишена със 7,5 милиона лева - от 42,50 на 50 милиона лева, като по този начин ще се осигури поне поддръжката на пътищата до средищните училища, болници и други центрове за публични услуги. Общините поискаха и увеличаване на средствата за снегопочистване от 14 на 20 милиона лева, както и повишаване на капиталовата субсидия от 22,7 на 50 милиона лева.

Това са скромни искания за тези 50 милиона лева. Аз дори казах на премиера Борисов, че това не са искания към премиер, това са нищо пари, заяви Янкова и добави, че е необходима само мобилизирана политическа воля тези пари да бъдат намерени.

Нека да се получи един натиск и парламентарните представители да си свалят за малко партийната дрешка, да гласуват адекватно по отношение на Бюджет 2011, за да могат после да вървят с високо вдигната глава, коментира още кметицата на Смолян.

Президентът на КНСБ - Пламен Димитров, заяви, че те ще бъдат особено остри по отношение на административния капацитет на общините.

Ние настояваме за компромисно решение, а именно за увеличаване на трансфера само с 14 милиона лева, което ще позволи съхраняване на минимално равнище на кадрови капацитет в общините, способен да осигурява съответните услуги, заяви Димитров.

За сектор „Образование" той поиска 56 милиона лева, а за „Здравеопазване" - 7,8 милиона лева.

Президентът на КНСБ поиска и да бъда разработена карта на културното покритие в страната. Време е да видим къде какво има - защо го има, трябва ли да го има, кой го финансира и трябва ли да продължи да го финансира, подчерта Пламен Димитров.

По думите му техните искания са добре премерени, минималистични и крайно необходими за нормалното функциониране на общините.

Мика Зайкова от КТ „Подкрепа" заяви, че реформите в дадена област не трябва да бъдат откъснати от всички останали области.

Вярно е, че не ви дадоха пари, но ви дадоха Закон за местните данъци и такси, заяви Зайкова и допълни: „Оправяйте се."

Тя подчерта, че тяхната цел не е да се проверяват дали министър Дянков е вреден или не. Нещата обаче придобиват уродлива форма и излизат извън контрол, каза още Мика Зайкова.

Тя „припомни", че хора живеят и извън София и то в цели 264 общини. Именно там се прави истинската политика и икономика, а не в Министерски съвет и Народното събрание, подчерта Зайкова и допълни: „Тези хора създават БВП, а не хеджирани фондове и балони."

Пламен Димитров изтъкна и че България съвсем не е данъчен рай, както се хвалят управляващите. Те чисто и просто се опитват да прехвърлят тежестта върху общините, тъй като увеличават данъците на местно ниво, а не на централно. Хвърлят ни прах в очите, категоричен бе той.

Това е пълен абсурд. Звучи като - „Ей ви кокошката, вие си я скубете", допълни Дора Янкова по отношение на идеята за вдигането на данъците на местно ниво. Тя изрази загриженост, че всичко това може да окаже обратен ефект върху общините.

В края на пресконференцията Пламен Димитров заяви, че КНСБ и КТ „Подкрепа" започват преговори с всички парламентарни групи по отношение на Бюджет 2011 и пенсионната система и споразуменията им с работодателите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5529 |29.10.2010 БСП атакува Борисов, развалял имиджа на АЕЦ-а . 5| 5739 |18.10.2010 В "Брикел" напрежението ескалира, искат оставки . 1| 4720 |11.10.2010 Експерти искат от кабинета ясна визия за енергетиката . 2| 5183 |15.09.2010 Искат равен старт за земеделците в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads