Реклама / Ads

2| 4832 |04.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Офертните цени на имотите вече спаднаха реално

.
София Източник: Вяра Йовева
Вече е факт намалението в офертните цени на имотите в цялата страна. През последните 2 месеца продавачите вече все по-смело и открито свалят цените на имотите си.

Това показва анализ на българската компания за недвижими имоти Бългериан Пропъртис.

Спадът в офертните цени на имотите обаче е значително по-нисък от цените на реално сключените сделки, уточняват от там.

Офертните цени на имотите в София са спаднали с 13.23% през 2009 г. От 495 евро за кв. м. стартират цените на обзаведени апартаменти в Банско, а в района на Слънчев бряг - от 310 евро за кв.м.

На сайта на Бългериан Пропъртис вече има и секция, където могат да бъдат видени всички оферти с коригирани цени.

Към момента 5% от активните оферти за продажби и наеми на имоти вече се оферират на намалени цени. Бългериан Пропертис очаква този процент да продължи да нараства, тъй като продавачите все по-ясно осъзнават, че цените наистина са спаднали и че ако искат да продадат, трябва да оферират възможно най-добрата цена, а не да обявят висока цена и да разчитат на преговори.

Съпоставка на намалените офертни цени и цените на база реално сключени сделки

София е един от градовете с най-много оферти с намалени цени, което показва по-голяма зрялост и гъвкавост на пазара в столицата и обяснява неговата по-голяма динамика в сравнение с останалите големи градове в страната.

Средният спад в офертните цени от началото на годината е 13.23%. Спадът варира в зависимост от квартала и качествата на имотите. Имотите в Топ центъра са поевтинели с 14.9% - до нива от 1800 евро на кв.м. в районите около булевард "Витоша", а между 2000 и 2800 евро на кв.м около Парламента и Докторски паметник.

В Широкия център спадът е 9.34% - до 1190 евро на кв.м. Имотите на Бул. "България" поевтиняват средно с 12.96% до 978 евро на кв.м, в "Лозенец" спадът в цените е 12.6% до 1600 евро на кв.м, в "Стрелбище" и "Иван Вазов" – 10.9% - до 1500 евро на кв.м.

Най-големите намаления в процентно изражение са от порядъка на 50-60%, а най-малките – на 1.5%

Офисите за продажба са с намалени цени в порядъка на 1-2%, но има изключения – до 58%. Парцелите в регулация също са със скромно намаление в офертните цени – между 1.5 и 8%.

Ако сравним обаче намалените цени на офертите с реално сключените сделки в София, които по последни данни на Бългериан Пропъртис през 2009 г. се сключват на нива с 25-28% по-ниски от 2008 г., ясно проличава, че до продажби се стига с по-значителни намаления и преговори с продавачите. Разликата в нивата на средните намалени офертни цени и цените на база реално сключени сделки е около 15%.

Във Варна имотният пазар е по-неактивен от този в София от началото на годината поради все още високите цени. Напоследък обаче и там има доста смели намаления в цените, стигащи до 40%, което играе важна роля за активизацията на интереса към покупки на имоти в морската ни столица.

Средният спад в офертните цени в града от началото на годината е 9.97%, като варира от 0.1% до 40%.

Офертните цени на къщи близо до Варна близо до плаж са спаднали с 6.2%.

Ето как изглеждат намаленията в цените по квартали: Център и морска градина – 9% - до средни цени 1990 евро на кв.м., "Левски" – 3.9% - до 1074 евро на кв.м., "Бриз" – 9.8% - до 1160 евро на кв.м. Намаления има и в "Аспарухово" (11%), "Галата" (6.5%), "Виница" (7.42%), около Св. Св. Константин и Елена – 7.8%

Спадът в офертните цени не е толкова голям, колкото в София. Сключените сделки във Варна през изминалите месеци стават на нива с около 30% по-ниски от средните за 2008 г., т.е. и във Варна спадът в офертните цени и цените на реално сключените сделки се разминават - с около 20%.

Банско е лидер по намаления на цените на имотите. Съвсем реално можем да твърдим, че цените там в момента са истински атрактивни. Необзаведен апартамент с 1 спалня може да бъде закупен срещу 28 000 евро, а напълно обзаведен апартамент струва от 35 000 евро. Цените са намалени в порядъка между 30 и 45%. Ресторантите в продажба в Банско са с намаления от 30 до 60%, напълно оборудвани и действащи, а спа центрове могат да бъдат закупени за 29 000 – 32 000 евро, отново напълно оборудвани и с 37-46% намаление в цената.

Средното намаление на офертните цени е 25%, а квадратният метър на обзаведените апартаменти тръгва от 490 евро. Намаленията варират от 19 до 60%. В същия диапазон варират и намаленията на база реално сключени сделки.

За сравнение – намаления има и в Боровец, но изборът е доста ограничен, а намаленията са в рамките до около 11%.

В Слънчев бряг основните намалени оферти за апартаменти с много добри местоположения – център и близо до плажа са със средно намаление от 13.4%, а цените на кв.м. варират между 790 и 1200 евро на кв.м. Около Слънчев бряг в по-неатрактивни райони може да се закупи апартамент за 310 евро на кв.м.

Селските имоти също претърпяха корекция в цените - средно с 15.35%, като варират от 5% до 35%. Статистиката на Бългериан Пропертис на база реално сключени сделки показва, че сделките със селски имоти през тази година се сключват на нива с около 35% по-ниски от 2008. Т.е. от намалените селски имоти по-голям шанс за намиране на купувач имат тези с максималното за сегмента офертно намаление в цените.

Интересен е фактът, че има и множество оферти с намалени цени от Пловдив и Стара Загора (където цените бяха догонили софийските), но засега сделки все още много трудно се случват, тъй като купувачите се разминават в офертите с продавачите и чакат по-добри времена.

Липсват оферти с намалени цени от някои райони в страната, където покупко-продажбите също са с доста намалял обем. Това доказва пряката връзка цена-сделки.

В момента сделки се случват на нива от 20% до 35% по-ниски от миналата година – това е равновесната точка на търсене и предлагане, на която пазарът се установи през последните 3 месеца. Двуцифрените намаления в цените все още рядко се оферират открито пред широката публика, а се постигат след сериозни преговори. Факт е обаче, че повечето купувачи влизат в преговори едва, след като видят добра цена.

Съветът ни към продавачите е да намалят възможно най-много офертните си цени и да не оставят резерв в цените на имотите, защото така много по-трудно ще стигнат до преговори с потенциални купувачи", съветва Михаил Чобанов, изпълнителен директор на Бългериан Пропертис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 4924 |16.05.2009 До 12 на сто спад в цените на имотите в София и Букурещ . 0| 5023 |13.05.2009 Оттеглянето на спекулативните играчи от пазара рязко понижи цените на имотите . 1| 4777 |11.02.2009 Продажбите на нови автомобили спаднаха с 45% . 3| 6778 |26.01.2009 Имотите в София в пъти по-недостъпни от развитите страни
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ