Реклама / Ads
1| 4736 |09.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Оживление на имотния пазар през ноември

.
По-висока активност от страна на банките и клиентите, повишаване на средния размер на изтеглените ипотечни кредити, отчитат консултантската компания КредитЦентър относно пазара на недвижими имоти у нас, цитирани от Дарик радио.
 

Движение нагоре отбелязва и процентът финансиране, а единственият показател, отбелязал понижение през октомври 2009 г. е възрастта на кредитополучателите.

Ръстът на средния размер, който достигна 36 800 евро за страната, се дължи на засилената активност от една страна и на все по-честите покупки на тристайни и по-големи апартаменти. Друга причина е повишеният процент на финансиране, който в някои случаи - за по-ликвидни имоти и при хора със стабилни доходи, достига 80% от цената на имота.

Очакванията на КредитЦентър са през ноември пазарът да покаже по-високи от настоящите стойности, като е възможно това да бъде и най-силния период за отиващата си година.

Ръстът на обемите беше стимулиран изцяло от поведението на банките - телевизионните реклами върнаха на пазара част от изчакващите клиенти, които направиха по-детайлно проучване на възможностите за покупка на жилище.

С ипотечен кредит през октомври са се купували предимно имоти за първо жилище. Нараства и процентът на българите, които живеят в чужбина и използват възможността да направят добра инвестиция във време на ниски ценови нива и голямо предлагане. Това най-често са живеещи в развитите западни страни като Великобритания, където сериозно се усеща края на кризата. Това, в известен смисъл, освен ясна перспектива за очакваните събития у нас, дава на тези клиенти и спокойствие за техните доходи.

Освен до ръст на основните показатели, според консултантите на КредитЦентър това е и знак за повишаване на финансовата култура на потребителите в резултат на кризата. Съотношение евро/лева за страната вече е 80/20 в полза на еврото, като в София, където се реализират и най-голям дял от ипотечните кредити, той достига 90/10.

На пазара за ипотечни кредити продължават най-активни да са представителите на младите генерации. Според агенциите за недвижими имоти пенсионерите са активни на имотния пазар основно като продавачи и участници в двойни сделки. Младите с характерния за възрастта си оптимизъм показват по-висока решителност при вземането на решения и често за кратко време успяват да сключат изгодна сделка. Обективно погледнато, по-голям процент от тях имат и по-добри перспективи за доходите, в общия случай поради по-доброто образование и възможността за получаването на кредит с по-дълъг срок.

Намаляването на дела на най-големите ипотечни кредити се дължи на активизирането на клиентите в средния ценови сегмент. Тези потребителите търсят имоти на стойност около 50 - 60 хиляди евро.

Все по-активни в желанието си да отпускат ипотечни кредити, банките все още не са готови да финансират закупуването на парцели, тъй като загубата в стойността на този тип собственост продължава да е твърде голяма, а предлагането много голямо. И през октомври почти всички ипотечни кредити са били за покупка на имот, като впечатление с оглед на предстоящия зимен сезон прави появата на кредитиране за строителство и ремонти.

По-високите изисквания на банките по време на кризата извадиха от пазара на ипотечни кредити групата на домакинствата с доход между 750 и 1500 лв. Тези потребители не са активни дори в по-малките градове, тъй като за повечето то тях ангажирането с дългосрочен кредит за тях при ръст на безработицата е изключително рискова постъпка. Добрата новина на пазара у нас е, правилната самооценка, която потребителите се научиха да правят за последните 18 месеца.

През октомври близо 80% от запитванията за кредит са били реални - т.е. избраните имоти и доказаните доходи са били преценени от самия клиент достатъчно добре, за да може той да получи и одобрение за кредит от банката.

Едва 20% от кредитоискателите са надценили своите възможности за погасяване на месечни вноски или са избрали имоти, за покупката на който нямат достатъчен процент събрани собствени средства. Независимо от оптимизмът, който наблюдаваме на пазара и изкушението на по-ниските цени на имотите, консултантите на КредитЦентър съветват да не се опитвате да действате на ръба своите финансови възможности, като се придържате към правилото не повече от 30% от приходите на домакинството да отиват за погасяване на кредити.

Любопитна тенденция,  още едно доказателство за повишената култура на управление на средства е, че все повече купувачи, които са влажили събраните лични средства на срочен, в най-честия случай - тримесечен депозит, избират имот, кандидатстват за ипотечен кредит, но сключват предварителния договор с условието изповядването и окончателното плащане да бъдат след датата на падеж на депозита. Примерната калкулация сочи, че ако имате спестени 20 000 евро, за три месеца при лихва от 7,5% могат да ви донесат 373 евро, с които да покриете част от допълнителните разходи при сключване на сделка и това да се случи без никакви усилия във времето, през което избирате имот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5386 |02.11.2009 Рекламират български продукти на европейския пазар . 3| 5027 |23.10.2009 Дянков отмени регламентирания работен ден за пазаруване . 7| 5498 |21.07.2009 Голяма битка на имотния пазар очакват експерти . 0| 5180 |24.06.2009 Настъпва леко оживление на пазара на кредити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads