Реклама / Ads
2| 5557 |06.11.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пак хвърчаха искри за клас „прослужено време“ между синдикати и работодатели

.
Не ви вярваме, скочиха синдикатите на работодателите. КТ ”Подкрепа” събра бизнеса, за да се споразумеят за клас прослужено време. Според Димитър Манолов много безсмислени дебати са се провели до този момент, но и сега той не е убеден, че ще се постигне съгласие.
Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" представи международния опит в прилагането на клас прослужено време. По думите й у нас няма добавка от 12% върху заплатата, както твърдят работодателите. От публичните отчети на фирми става ясно, че добавката е под 2%. В допълнението към заплатата се оказва, че влизат, освен класът, и други добавки за извънреден труд, за нощен труд и др.

Според Григорова оценката, както настоява бизнесът, да е основана на ефективността е субективна. Синдикалистката заяви, че бонус за ефективност едва ли ще има, ако шефът е сърдит, например.

Едновременно с това добавка за трудов стаж се прилага в множество държави, отчете Григорова. Когато търсиш стока, която да отговаря на изискванията ти и искаш подобрени характеристики, се налага да платиш за нея, категорична беше Григорова, посочвайки като подобрена характеристика факта, че като цяло работодателите търсят работници с опит в сферата.

Теодор Дечев от АИКБ посочи, че клас прослужено време има във Венецуела, Боливия и Камбоджа, а в САЩ има в армията и в държавните пощи. В Шотландия също има бонуси за личните лекари, но има недоволство срещу това.

"Не искаме отмяна на клас прослужено време с проклятие", отсече Дечев, като обясни, че налаганият на ангро по този начин клас има място в държавните учреждения, където именно такъв няма. Дечев недоумява защо темата предизвиква толкова много палене и у едните, и у другите.

Никой не иска премахване на класовете въобще, изтъкна Дечев и посочи, че класът, както настоява АИКБ, трябва да се определя през колективните трудови договори.

Представителят на КНСБ Асия Гонева също се ядоса. По думите й нейният синдикат не се интересувал къде какво има по света, а какво се случва у нас. Бизнесът, според нея, в последните пет години не може да се похвали с подписан колективен трудов договор.

Предвидимост и сигурност, трябва да има за работниците, според Гонева. По думите й емисари на бизнеса обикалят по предприятията да забраняват подписване на КТД.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4379 |02.10.2017 Омбудсманът: Българските граждани не приемат дискриминацията с храните . 2| 3855 |18.09.2017 Сергей Станишев: Неприемането на България в Шенген е скандална дискриминация . 1| 4860 |31.08.2017 Пари се разхвърчаха до дома на бащата на отвлечения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads