Реклама / Ads
9| 4963 |21.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пирински нарече Дянков сляп и глух

.
В парламента избухна скандал, след като Георги Пирински обяви министър Дянков за заплаха на националната сигурност и го нарече „чужд, сляп и глух" за проблемите на страната.

Левият депутат, който е бивш председател на парламента, имаше въпрос към финансовия министър по време на парламентарния контрол за данъчната тежест в България. Той упрекна правителство, че има силно дебалансиран бюджет с огромен дефицит от 1,6 млрд. лева, който според него по никакъв начин не може да се препише на предишните управляващи, пише Dir.bg.

Според Пирински заради разбитата данъчна администрация, неразумното повишаване на акцизи, разпространението на контрабандата и засилването на сивия сектор, в който са тласнати десетки хиляди фирми, приходите изостават с над 1 млрд. лева.
420 млн. лева бяха загубени поради намаляване на осигурителната тежест с 2 процентни пункта, което не доведе до повече работни места, както се надяваше ГЕРБ, възмути се още социалистът.

За 2013 г. заложените параметри в дългосрочния бюджетен план на България ще осигурят най-ниската данъчна тежест от всички европейски страни, отговори му Симеон Дянков. Той поясни, че по отношение на данъчната тежест към 2008 г. България е била на шесто място сред страните в ЕС - след Словакия, Латвия, Литва, Ирландия и Естония. В края на 2009 г. данъчната тежест е намаляла с 2.7 на сто и е достигнала 30.2 процента от БВП, с което страната ни се е придвижила до пето място. Според заложените параметри в конвергентната програма на правителството през 2012 г. страната ни ще бъде на четвърто място по данъчна тежест.

Основната цел на фискалната политика на правителството, съгласно конвергентната програма, е поддържане на стабилен бюджет чрез структурни реформи и повишена ефективност на разходите в публичния сектор, посочи Дянков. Според него по този начин се гарантира дългосрочната устойчивост на публичните финанси предвид риска от застаряване на населението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5522 |13.05.2010 Дянков остави данък "лукс" за 2011 година . 0| 4930 |12.05.2010 Дянков: Не виждам проблем в българо-руските отношения . 4| 5077 |03.05.2010 Дянков: 20% е шансът да скочи ДДС-то . 3| 5495 |28.04.2010 С. Дянков: Концентрация на държавни средства в 3 банки? Повече контрол!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads