Реклама / Ads
3| 5055 |17.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Плащаме авансово наем на своите хазаи

.
Фирмите и самоосигуряващите се лица, които ползват помещения под наем, за първи път се задължават да внасят авансовия данъка върху доходите на своите хазаи. Досега задължението се отнася само за фзическите лица – наемодатели, напомнят от Националната агенция за приходите.
 

Това предвиждат промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които влязоха в сила през тази година. Според тях фирмите ще имат задължението да внасят авансово 10 на сто от размера на наема, които заплащат на своите хазяи. Размерът на дължимия авансов данък се определя, като наемът се намали с 10% нормативно признати разходи и разликата се умножи по данъчна ставка от 10 на сто.

Когато удържи авансовия данък върху дохода от наем, предприятието или самоосигуряващото се лице е задължен да издаде на своя хазяин и сметка за изплатени суми и служебна бележка за изплатените доходи и удържания данък.

Данъкът, който платецът на дохода, е задължен да удържа, се внася до 10-то число на месеца, следващ месеца, през който е удържан.

Физическите лицата, които са отдавали помещения под наем през изминалата 2010 г., трябва да декларират доходите си пред НАП до 2 май 2011 година. При подаването на годишната декларация наемодателите попълват приложение № 4, което е част от годишната данъчна декларация.

Тези от тях, които подадат декларацията си за доходите и внесат дължимия данък до 10 февруари 2011 година, ползват 5 процента отстъпка. Същата отстъпка ползват и тези, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис и внесат дължимия данък в срок до 2 май 2011 г. Ползва се една от двете отстъпки.

Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани в www.nap.bg във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно.

Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в една от двете електронни системи за разплащане - еPay или еBg, както и в интернет-страницата на приходната администрация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4998 |14.12.2010 Плащаме 700 лв., ако пострадаме в планината . 19| 5622 |30.11.2010 Заплаха! Плащаме 1 млрд евро на Москва, ако откажем АЕЦ-Белене . 1| 4844 |25.05.2010 Плащаме за тока според консумацията и района . 3| 5325 |23.04.2010 Плащаме данък лукс от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads