Реклама / Ads
12| 5448 |03.07.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пласирахме дълга при лихва 4,5%

.
С. Дянков
Операцията по дълга на кабинета “Борисов” вероятно ще се окаже по-успешна от очакваното. Дянков умишлено забавил пускането на книжата с един ден, за да изчака резултата от преговорите между европейските лидери за създаването на банков съюз в ЕС.

По неофициална информация на “Труд” тя е презаписана пет пъти, и то при доходност 4,5%. Това означава огромен инвеститорски интерес.

Глобалните облигации на България вчера бяха пуснати на пазара. Емисията дълг е пласирана при доходност около 4,5%. Информацията до късно снощи не беше потвърдена официално от Министерството на финансите, което запази мълчание по темата.

В началото на деня банките посредници по сделката - Райфайзен, БНП Париба и HSBC, предложиха на инвеститорите индикативна доходност от 4,48%. Тя се формира от 3,5% рискова надбавка за България върху средната цена по лихвените суапове, която в момента е 1%.

Емисията, която правителството успя да пласира още от първия път, е за 5-годишни книжа. Общият им обем е 950 млн. евро.

Пускането на българските книжа на пазара бе предшествано от едноседмично “роудшоу”, т. е. представяне на икономическите показатели на страната пред инвестиционната общност. В него се включи и финансовият министър Симеон Дянков. Според запознати представянето е минало при засилен интерес.

През уикенда финансист №1 обяви, че очаква много добри новини тези дни. Запознати твърдят, че Дянков умишлено е забавил пускането на книжата с един ден - от петък за понеделник, за да изчака резултата от преговорите между европейските лидери за създаването на банков съюз в ЕС. Те действително подкрепиха еврото и то леко поскъпна спрямо долара в петък - с 2%. Оптимизмът на пазарите доведе и до повишение на някои от водещите борсови индекси.

Анализаторите у нас вчера се въздържаха от категорични коментари преди затварянето на емисията. Повечето реплики все пак бяха в посока, че емисията е обичайна, като очакванията бяха за позитивен резултат.

Макар повечето финансисти да посочиха, че вероятно ще се наберат достатъчно поръчки за целия обем на емисията, никой не очакваше презаписването да стигне 5 пъти. Постигнатата доходност също е по-добра от предварителните предположения. Прогнозите на експерти само допреди месец бяха за лихва между 5% и 6%, като част от икономистите дори твърдяха, че сделката е закъсняла заради цялостното влошаване на икономическата обстановка в региона и еврозоната, пише Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6571 |26.01.2012 Преструктурират дълга и капитала на НЕК . 4| 5456 |25.02.2011 Лихвата по ипотечните кредите за януари пада . 43| 8236 |01.02.2011 К. Парамов обяви сделката с дълга за професионална измама, Каролев отрича . 2| 4858 |16.07.2010 Парламентът върза лихвата на банките
Реклама / Ads