Реклама / Ads
3| 6099 |28.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Плевнелиев: АМ „Тракия” няма проблем, политиците се правят на инженери

.
Росен Плевнелиев
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви, че проблемът на автомагистрала „Тракия” е, че политици се правят на инженери.

Според него от инженерна и експертна гледна точка, магистралата няма проблем. „Ние имаме 146 проби, имаме десетки доклади на надзорни компании, които се опитват да кажат едно и също в последните седмици – „ние сме на обекта, ние контролираме, носим отговорност, проблем няма”, каза Плевнелиев.

„Моята голяма молба е политиците в България, и особено тези, които са опозиция в момента, да оставят хората, които разбират от магистрали, да си свършат работата. Не искаме кой знае колко много – просто да дадем възможност на експертите да работят, а политическата битка – има толкова много неща, за които да се води. Толкова ли не успяха да измислят нещо друго, че се занимават с „Тракия”. Това означава, че дори това не ни е национален приоритет, дори и „Тракия” някой ще се опита да я бутне, дори върху „Тракия” някой ще се опита да излее пепелта, помията”, заяви Плевнелиев.

Преди седмица червените заявиха, че магистрала „Тракия“ се строи некачествено – върху пепел. По повод коментарите на представители на БСП, че българинът не яде магистрали и афсалт, Плевнелиев коментира: „Някои български политици като че ли не са разбрали, че от Бай Тошово време нещата са коренно различни, а именно – политиците не правят цените, не се занимават с това – да диктуват на определени индустрии какво да правят. Единственото, което политиците трябва да правят, особено в една европейска държава, е да приоритизират и да носят ангажимент за политическите обещания, които са дали. Аз съм обещал три магистрали, аз трябва да осигуря тяхното финансиране и да дам картбланш на съответните експерти да ги построят – това съм направил. Истината не е в държавното манипулиране и контролиране на цените, а в свободното състезание, в свободния пазар, в конкуренцията и в производителността на българите. Магистралите ще помогнат на българите да ядат повече”.

Министър Росен Плевнелиев нямал намерение да се кандидатира за президент. „Аз съм човек, който иска, като е поел ангажимент, да си го доведе докрай. Тези три магистрали в момента много страдат не от това, че ние не изпълняваме ангажиментите и плановете си, те страдат от политическа недопустима намеса и пречене. Затова очевидно един министър, който има висок рейтинг трябва да даде всичко от себе си, за да ги избута”, заяви Плевнелиев.

„Ние бяхме толкова честни, че още септември 2009 г. излязохме с конкретни намерения за „Марица”, за „Тракия”, за „Люлин”. Всичко това се изпълнява и няма как да не се гордея с него и разбира се – няма как да не ни пречат тотално по този казус”, подчерта Плевнелиев. Той посочи, че за АМ „Марица” се е получило интересно състезание, с конкурентни цени, които са „преборили лъжите на опозицията”. На тръжната процедура за „Марица” се е видяло, че всички компании предлагат еднаква цена. „Това е когато имате ненамеса на държавата в ценообразуването, а имате намеса на държавата в рамковите условия и политики. Икономиката на България има нужда от правила, а не от брутална намеса”, смята министър Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6112 |10.03.2011 Р. Плевнелиев: Не искам да ставам нито президент, нито кмет; ще се съпротивлявам! . 10| 5897 |25.02.2011 Плевнелиев: Обещавам 7 магистрали, а за някои няма проекти . 37| 7093 |25.01.2011 Р. Плевнелиев: Със зъби и нокти ще се боря за магистралите . 6| 5138 |17.01.2011 Бизнесът апелира към политиците: Спрете скандалите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads