Реклама / Ads
0| 3983 |16.06.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Помощ за туризма: Пращат ученици на почивка за по 6 дни

.
Стела Балтова Източник: БГНЕС
Пращат ученици на почивка за по 6 дни като стъпка в помощ на туризма. Програмата, наречена „Отново заедно“, ще бъде реализирана за периода от 1 юли до 14 септември през настоящата учебна година.

„Намираме се в период, в който не само е необходимо възстановяване на туристическия сектор, но също така и неговото подпомагане във всичките му части. Тази програма е насочена главно към два субекта - първият, това е туристическият бизнес и вторият – учениците“, обяни министърът на туризма Стела Балтова.

 

Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лв и обхваща туристически пакети за 6 дни на стойност 500 лв. на ученик. Голяма част от учениците в страната ще могат да се възползват от тази програма. На тях ще им бъде предоставена възможност за участия в креативни събития - да посещават музеи, да посещават арт събития от друг характер. Така по думите на министъра ще се подпомогнат всички части на туристическия бизнес: както местата за настаняване, така и туроператорите, музеите, екскурзоводите.

 

„Изминаха 15 дни на доста интензивно обществено обсъждане на тази програма. Има голям интерес към нея от страна на родителите, учениците и на учителите. С този обем финансови средства ние можем да финансираме 30 хиляди участници. След отраслов съвет със социалните партньори, на който бяха обсъдени различните варианти, стана ясно, че Министерство на образованието ще включи в крайния текст на програмата примерни критерии, които педагогическите съвети да използват при подбора на участниците“, каза от своя страна служебният министър на образованието Николай Денков.

 

„Според предварителните проучвания тези 500 лева изглеждат достатъчно атрактивни по отношение на участниците. Фазирахме програмата на два етапа - има първи етап на кандидатстване до 31 юли и, ако останат свободни средства от 1-ви до 31-ви август ще има втори етап, в който могат да се включат и по-малките училища“, допълни той и добави, че се запазва максималната бройка за всяко училище от 165 участници.

 

„Тези 500 лева покриват цялата стойност за участник, родителите не трябва да доплащат нищо. Стойността на участник е фиксирана 500 лева, състезанието между различните туроператори по отношение на дейностите, които те предлагат. Всяко училище при кандидатстване трябва да представи оферти от 3 туроператори и мотивирано решение защо е избрало едни от тях“, каза още Денков.

 

Според него няма как да има методика, която да е подходяща за всички училища, целта е качествена услуга при фиксирана цена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4350 |27.03.2021 Заведенията са получили над 70% от помощите за затворени бизнеси . 12| 5579 |25.03.2021 Авиационни фирми пред фалит без помощ за милиони евро от държавата . 6| 4959 |17.02.2021 Груба грешка в туризма: Получаваме министри без туристическо образование, толкова си могат . 2| 5672 |10.11.2020 Гена Събева: Всички бизнеси са потърпевши от пандемията, а помощта от държавата не е достатъчна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads