Реклама / Ads
1| 4094 |03.07.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Посланникът на Словения: Стратегическа грешка ще е Балканите да изостанат от процеса на евроинтеграция

.
Анжей Франгеш Източник: БГНЕС
”Би било стратегическа грешка Балканите да изостанат от процеса на евроинтеграцията. Това е продължение и на политиката, която България проведе по време на нейното председателство на Съвета на ЕС”. Това заяви пред БНР посланикът на Словения в България Анжей Франгеш. Той уточни, че един от приоритетите на Словенското председателство е да се фокусира върху европейската перспектива на Западните Балкани:

"Ние бихме искали да ги подпомогнем за възстановяване на икономиките след кризата, да подкрепим производството в страните и връзките между Западните Балкани и ЕС".

По думите на посланик Франгеш страните ни имат различни гледни точки по отношение на разширяването на ЕС - как и кога да се осъществи, но подчерта, че е много важно да се подкрепи този процес:

"Защото процесът носи промени в страните. Не е въпросът да кажем, че дадена страна утре ще се включи, а въпросът е всички да знаят, че имат тази перспектива, няма значение кога ще се включат, трябва да продължат реформите и когато те приключат, тогава те ще станат част от ЕС. За нас е много важно да подкрепим този процес и точно това ще направим".

Н.Пр. Анжей Франгеш подчерта, че всеки в ЕС е партньор на Словения и всички са равни.


"Две от страните от Западните Балкани вече водят преговори, за две целият ЕС полагаме усилия да започнат преговори, имат въпроси, които трябва да бъдат разрешени преди започването на преговорите. Ние подкрепяме процеса", обясни дипломатът.

 

Посланикът на Словения Анжей Франгеш коментира и позицията на България по отношение на Северна Македония и европерспективата пред нея:

 

"България е един от членовете на ЕС и е наш партньор, ние трябва да разберем позицията на България. От друга страна, ние трябва да придвижим интеграционния процес в Западните Балкани. ЕС има ангажименти в това отношение. ... Това, което можем да направим, е да се опитаме да подкрепим диалога и да видим как двете страни могат да вървят в една посока заедно и къде нещата трябва да бъдат решени в европейския контекст. Има неща, които са на двустранно ниво между София и Скопие, както и неща, които трябва да се решат на ниво Европейски съюз".

 

Дипломатът заяви, че Словения като председател на Съвета на ЕС може само да подпомогне този процес, но това е единственото, което може да направи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3881 |03.07.2021 Българското розово масло ще бъде защитено в Австралия и Нова Зеландия . 1| 4006 |02.07.2021 Нови 1,7 млрд. лв. за ББР от европейския бюджет . 0| 3660 |02.07.2021 Омбудсманът с препоръка до просветния министър . 0| 4004 |02.07.2021 Капацитетът на висшите училища е двойно по-голям от обучаваните студенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads