Реклама / Ads
17| 8304 |22.10.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Вучева: Парламентът може да оздрави КТБ, въпреки някои политици

.
Христина Вучева
Загубите за обществото и държавата ще бъдат много по-големи при евентуален фалит на КТБ в сравнение с преките щети за засегнатите вложители.Това заяви проф. Христина Вучева.
Бившият финансов министър в служебния кабинет с премиер Ренета Инджова коментира, че ако се отнеме лиценза на банката очаквано ще има и ръст на лихвите по кредитите в страната. „И законът и практиката показват, че все още има възможност за спасяването на КТБ, въпреки ясната сметка, че много се закъсня за едно реално оздравяване", коментира още икономистът.

Въпреки изказванията на политици от последните часове за съдбата на КТБ, които не звучаха обнадеждаващо, все пак се надявам, че след като НС започне работа ще има воля да се потърси решение за оздравяване на банката, коминтира проф. Вучева.

"Загубите на обществото и като казвам общество имам предвид всички нас, а не само вложители или заинтересовани кръгове, а всички хора, които живеят в страната, ще бъдат в по-лоша позиция, ако банката се ликвидира и в много по-добра, ако банката се възстанови дори при тази ситуация според мен, ако тя бъде с увеличен капитал, с нови акции, които да се притежават от фонда за гарантиране на депозитите.

Това за мен е най-добрият вариант - държавна подкрепа, като под държавна подкрепа имам предвид като Фондът да кажем би могъл да извади един милиард според мен, увеличението на капитал е достатъчно, не знаем информацията каква е, а държавата да предостави временно на влог някаква сума от своите разполагаеми резерви срещу лихва. Но да се изправи финансовият министър, да заяви на хората, че това е една държавна институция вече, държавна банка, която ще работи както трябва, и мисля, че при съответните лихви хората няма да си теглят парите", каза Вучева. Тя подчерта, че говори за тази идея отдавна, но никой от тези, които имат право да решават, не обръща внимание. "Но загубите в пари, така наречените държавни пари, както много разбирачи ахкат и охкат как ще загубят държавните пари, но ще бъдат много по-малко отколкото ще загуби обществото при една ликвидация", каза професорът.

Тя напомни за опита, които обществото ни е придобило след случилото се в банковия сектор през 1996-1997 година, когато най-обогатени са се оказали неизправните длъжници, а най-потърпевша е била държавата, която е потънала в огромни задължения.

На въпрос дали ако се пристъпи към отнемане на лиценза на банката, би трябвало да се очаква и увеличаване на лихвите по кредитите, тя коментира: "Рискът, който настъпва в тази държава и оттам вече оправданието, че кредитът трябва да бъде по-скъп, а лихвите по-високи". "Но има и друго по-пряко действие, защото пълното изчерпване на наличностите по Фонда за гарантиране на влоговете ще предизвика по всяка вероятност увеличаване на сумите, които внасят търговските банки, а те естествено ще бъдат принудени да увеличат лихвите, за да могат да получат тези средства", каза проф. Вучева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6912 |28.03.2014 Парламентът наложи таван на лихвите по кредитите . 0| 6549 |28.03.2014 Парламентът гласува Закона за потребителския кредит . 9| 6635 |07.03.2013 Парламентът спря „Бургас - Александруполис" . 3| 5993 |30.06.2011 Парламентът подкрепи фискалния план на Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads