Реклама / Ads
15| 6334 |18.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Работодателите ни търсят най-много инженери

.
44 на сто от работодателите продължават да изпитват трудности да си намерят служител с необходимите умения. Спрямо миналата година обаче делът им е намалял с 10%. Това показва годишното проучване на "Менпауър" за недостига на таланти у нас и по света. Интервюирани са 37 хил. работодатели в 42 държави.

Въпреки намалението проблемът остава тревожен, още повече че продължава да се подминава от години, "вместо правителството, работодателите и образователните институции да адаптират своите стратегии за създаването и привличането на таланти", отбелязват авторите на изследването. Българските работодатели са на четвърто място в региона на Европа, Близкия изток и Африка по недостиг на таланти. Преди България са само три държави - Турция (63%), Израел (49%), и Унгария (45%).

У нас работодателите споделят, че им е най-трудно, когато трябва да намерят подходящия инженер, квалифициран работник или висш мениджър, пише в. Сега. Липсата на налични кандидати продължава да е най-често срещаният фактор за изпитваните трудности в попълването на свободните позиции - посочен е от 37% от работодателите. Миналата година така са смятали 33 на сто. На второ място - 35% от работодателите отчитат липсата на технически компетенции като ключовата причина. Всеки четвърти пък е споделил, че кандидатите нямат необходимия опит. Всеки пети работодател (22%) от тези, които изпитват трудности да си намерят най-подходящия човек за свободната позиция, споделя, че това се отразява много силно върху способността на фирмата му да отговаря на нуждите на клиентите си.

34% от анкетираните работодатели признават, че влиянието е "средно". Недостигът на талантливи служители намалява конкурентоспособността и продуктивността на фирмите според половината от анкетираните работодатели у нас. За 46% от тях проблемът намалява способността им да обслужват клиентите си, а 39% усещат влиянието под формата на намаляване на иновациите и креативността. Тенденциите, които влияят негативно върху намирането на подходящи кадри, са демографската ситуация в страната, разминаването на пазара на труда между търсене и предлагане, бързото развитие на технологиите. В Топ 5 са още липсата на "твърди" и "меки" умения на младежите, както и липсата на адекватност на трудовото ни законодателство спрямо реалността, се посочва в изследването. Пред предизвикателството да намерят талантлив служител са изправени обаче не само нашите фирми, но и тези по света. Япония е лидер в тази класация - там 81% от работодателите заявяват, че страдат от недостиг на подходящи кандидати.

Шефовете в Ирландия и Исландия би трябвало да са най-щастливи, защото при тях недостигът на таланти е едва 2 и 3% съответно. В Холандия е 5%. В глобален мащаб резултатите показват, че 36% от работодателите в света отчитат недостиг на подходящи кадри и това е най-високото регистрирано ниво за последните 7 г. Според проучването в глобален мащаб позициите, които са най-трудни за запълване, са квалифицираните работници, инженерите и търговските представители - без промяна в сравнение с миналата година.

Най-търсените професии за тази година у нас са: инженери, квалифицирани работници, мениджъри, IT персонал, счетоводен и финансов персонал, персонал за ресторанти и хотели, работници, мениджъри "Продажби", лекари и други здравни работници, техници. Миналата година в Топ 10 на мястото на лекарите са се търсели шофьори и секретарки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6827 |12.04.2014 Българите - хем безработни, хем не търсят работа . 2| 6127 |25.03.2013 Все повече хора търсят потребителски кредит за покриване на стари задължения . 41| 8993 |02.03.2012 Партията с най-много милионери поиска отстрела им! . 5| 5725 |31.05.2011 Инвеститорите търсят стабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads