Реклама / Ads
0| 5845 |20.07.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ревизираният План за възстановяване и устойчивост е публикуван за обществено обсъждане

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
Ревизираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост на България е публикувана за обществено обсъждане. Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Последната санкция за поемането на ангажименти с дългосрочен характер, поставени като изискване от европейските служби, ще се очаква от партиите в парламента“, се казва в съобщението му.

 

Пеканов не пропусна да благодари на „блестящите екипи, които свършиха огромен обем невидима за обществото работа през последните 8 седмици“.

 

„Механизмът за възстановяване и устойчивост е нов, уникален инструмент на Европейския съюз, който изисква всяко предложение за финансиране на проект да отговаря на точни и строги критерии. Това налага сериозна техническа работа за подготовка и проверка на допустимостта на всеки един от проектите. Министерствата и останалите включени институции участваха активно в работата по Плана - макар че няма и да крия, че проектната готовност, самият експертен потенциал и желанието за реформи не са налице за всички страни“, коментира още вицепремиерът.

 

„Проведохме десетки срещи и консултации, проверихме всеки фиш и преработихме огромен брой от проектите. За този кратък период от време имаме подготвен План, който отговаря на по-високите ни критерии за целесъобразност при използването на средствата“, смята той.

 

По думите му Планът за възстановяване и устойчивост ще заложи много приоритетни проекти за страната за следващите години.

 

„Ако искаме да гарантираме, че той ще се изпълнява, трябва да имаме стабилност и политическо съгласие. Има важни политически решения и те могат да бъдат взети единствено от представители на политическите партии. В дискусиите ни със службите на ЕК остават две важни изисквания, по които не сме постигнали пълен консенсус - по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление. Един служебен кабинет не е редно да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като, например, тези, засягащи дългосрочното развитие на въглищните региони“, казва още Атанас Пеканов.

 

„Друга сфера, в която все още предстои да се вземат важни решения, защото има нужда от допълнителни реформи, е правосъдие и върховенство на закона. Въпреки проведените множество срещи и дискусии, някои въпроси остават отворени и трябва да се договорят със службите на Европейската комисия. И двете теми изискват политически и обществен консенсус и следва да бъдат припознати от онези, които ще отговарят за неговото изпълнение, от демократично избраните партии“, допълва той.

 

„По отношение на останалите сектори, в новата версия на Плана са увеличени средствата за важни пера като образование, здравеопазване и социалната сфера. В Плана са залегнали и нови реформи, отчасти е адресиран проблемът с прекалената консолидация на финансови средства и отделни проекти специално за столицата. Засилена е тежестта на сектор енергетика, за да се отговори на желанията за по-високи амбиции от страна на европейските институции. В голяма част от проектите залягат промени с цел по-добро използване на финансовия ресурс, намерените несъобразни компоненти са премахнати“, обяснява вицепремиерът.

 

„В следващите дни стратегическият документ е отворен за разглеждане в очакване политическите партии да решат как трябва да изглежда финалната версия на документа, която да подадем към Брюксел, както и в очакване на мнения и коментари от всички заинтересовани страни“, допълва Атанас Пеканов.

 

Цялата документация по стратегическия документ е публикувана на сайта https://www.nextgeneration.bg/.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4436 |11.06.2021 Петър Витанов: Възстановяването след Ковид-19 минава през нови начини за правене на туризъм . 0| 16652 |27.05.2021 Комплекс „Язовир Крапец“ – свеж полъх, сгушен в Стара планина . 2| 4380 |24.05.2021 Глобиха Ryanair с 4,2 млн. евро за невъзстановяване на билети за отменени полети . 2| 19997 |19.04.2021 Комплекс „Язовир Крапец“ в Стара планина съперничи на езерото Тахо в САЩ по красота и комфорт. Идете и вижте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads