Реклама / Ads
0| 5567 |04.03.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Руснаците купиха 81 милиона литра българско вино

.
Към 30 ноември 2007 г. България е изнесла 32 млн. литра вино за държави от ЕС. Очаква се общото количество за миналата година да достигне 35 млн. литра. За цялата 2007 г. в Русия са пласирани 81 млн. литра българско вино.

През предходната година най-големият износ отново беше за Русия, като в страната са внесени 72 млн. литра български вина. Около 80-90 на сто от изнесените количества за 2007 са в бутилиран вид, съобщи в Пловдив Пламен Моллов, председател на УС на Националната лозаро-винарска камара, предаде Investor.bg. А поводът бе стартът на националните дегустации. Те трябва да определят кои вина и спиртни напитки ще получат отличията на международната изложба Винария, която ще се проведе от 26 до 29 март в Панаирното градче в Пловдив.

През миналата година общото количество на произведеното в България вино е около 200 млн. литра, а на ракиите – 50 хил. литра, съобщиха още от камарата. В същото време за десетте месеца на миналата година в България са внесени 17 млн. литра вино. След Русия страната ни традиционно изнася много вино и за Полша, а също в Германия и скандинавските страни. Тази година 49 производители са предложили за оценка от дегустаторите 838 проби от своята продукция. Това е с 86 мостри повече от миналата година. За първи път тази година дегустационните комисии са две, за да смогнат да оценят навреме всички мостри. И тази година изискването е, че производителите не могат да участват в надпреварата за отличията - „Златен ритон“, златни, сребърни и бронзови медали, ако нямат от съответната марка минимум 5 хил. литра налично количество.

img_5035.jpg
 снимки Вяра Йовева

Всеки ден чрез жребий съставът на дегустационните комисии се променя. Оценките се обработват по електронен път, а кои са победителите се научава по време на бала „Вино и любов, любов и вино“. Цялата тази сложна система е създадена заради безмилостната конкуренция в надпреварата за отличията, която в предишни години беше съпроводена и с шумни скандали. Тази година в конкурса дебютират 7 фирми. С най-голям брой вина се представят Черноморско злато - Поморие, Катаржина естейт - Свиленград, ЛВК-Винпром - Търговище. Според Пламен Моллов България има поне 15 вина на световно ниво, но те трудно се проследяват според изискванията и минават в по-ниския ценови сегмент – на трапезните вина. Работна група в момента конкретизира националните приоритети в сектора. Направен е и филм за историята и традициите в производството на българско вино. За следващите 6 години по тъй нареченият „национален пакет“ са предвидени 166 млн. евро. Част от тези средства ще бъдат използвани за промоции на български вина в страни извън ЕС, каза Пламен Моллов. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5765 |28.09.2007 Белгийци купиха СИБанк . 0| 5352 |24.05.2007 Руснаците втори на опашката за имоти в България . 0| 6089 |19.04.2007 Плажовете по българското Черноморие остават държавна собственост . 0| 6153 |26.04.2007 Хотел за 1,6 милиона евро вдигат в центъра на Велико Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads