Реклама / Ads
1| 5323 |22.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Събраха 260 хил. лв. от глоби на МПС-та с чужда регистрация

.
Близо 260 000 лева събра Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" за периода от 8 март 2010 г. до момента. Средствата са от наложени наказания на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация и са постъпили веднага в националния бюджет.
 

При тези превози наказателните постановления се издават заедно с акта, поради което водачите са задължени да платят глобата веднага, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Общият брой проверени МПС с чуждестранна регистрация за този период е близо 4 000. Най-много нарушения са извършени от водачи с турска регистрация - 128, след тях са тези от Румъния - 24. Издадени са близо 273 акта и наказателни постановления, както и 70 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление). Инспекторите на Иа АА са следили за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка.

По време на масираните проверки инспекторите са проверили и около 6 000 МПС, извършващи превоз за собствена сметка. Тази дейност трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде заплатена. Някои предприятия под претекст, че извършват такъв превоз прикриват дейности срещу заплащане и не внасят изискуеми данъци и такси в националния бюджет. По този начин се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми.

За установяване на различен тип нарушения при този вид превоз инспекторите са съставили 622 акта, като следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на глобите. Най-често срещаните нарушения са: липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, ППС и товара не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.

Припомняме ви, че масираните проверки на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация и на превозите за собствена сметка стартираха през месец август 2009 г. по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Тези действия са част от мерките за борба със сивата икономика в автомобилния сектор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5327 |03.02.2010 НАП подхваща държавните служители за неплатени глоби . 6| 5216 |22.01.2010 Глобиха „Глобул” и „Мобилтел” . 2| 5045 |16.07.2009 Глобиха Пловдивският панаир с 300 000 лв. за монопол . 6| 6486 |26.01.2009 Глобиха „Германос” заради заблуждаваща информация за стоките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads