Реклама / Ads
0| 3474 |20.11.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Символика на изображенията в коледните картички

.
Ето че отново сме на прага на едни от най-чаканите празници през годината!
 

И малки, и големи с трепет очакваме коледно-новогодишните вълшебства. Децата са нетърпеливи да получат своите подаръци от добрия белобрад старец, а ние, порасналите, се вълнуваме от това, че ще споделим уюта и топлината на празниците с нашите семейства и приятели.

 

Несъмнено, част от това споделяне, е размяната на коледни картички. В наши дни, за щастие, имаме възможността да обменим честитки дори с близки на сърцата ни, които са далеч от нас, благодарение на съвременните технологии и интернет. 

 

Независимо от варианта на картичка, който изберем- ръчно изработена от самите нас, закупена  или електронна такава, е добре да сме запознати с дълбокия смисъл, който всяко изображение крие в себе си.

 

Елха

 

Елхата е може би най-яркият символ на Коледа. В коледните картички тя често стои в центъра на изображението, излъчвайки радост и уют. Всъщност елите, боровете и смърчовете са били използвани от хиляди години за празнуване на различни религиозни празници. Техният първообраз е райското дърво. Зелените им клонки символизират вечен живот и надежда.  Игличките и върховете им  са насочени нагоре, обръщайки мислите ни към небето.

 

Звезди , свещи, огнище

 

Витлеемската звезда е пътеводна за тримата влъхви, които дълго я следват, за да достигнат до Младенеца. Неслучайно върха на  елхата украсяваме със звезда- да е светъл пътят ни дори в най- големия мрак, да не губим надежда и да  се стремим към истината, която всяка светлина носи. 

 

Свещите, които се палят на Коледа от стотици години, са символ не само на стремежът към мъдрост-  в християнската религия тяхната топлина  представлява любов. Преди електрическите лампи да станат нещо обичайно, коледните елхи обикновено са били украсявани с малки свещи. 

 

В българските обичаи горящият в огнището бъдник предизвестява раждането на новото Слънце. Той носи магическа и лечебна сила,  предизвиква усещане за топлина и уют.

 

Дядо Коледа 

 

Неговият първообраз е свети Николай Чудотворец, който тайно дарявал с жълтици бедните и нуждаещите се , за да ги предпази от прегрешения. Милосърдие и щедрост, добротворство без излишна показност, служене и даряване радост на ближния са добродетелите, с които свързваме с този образ.

 

Шейна с еленчета

 

Изобразената на коледните картички шейна с елени създава усещане за магичност и приключение. Тя е необикновена, защото лети и само така Дядо Коледа съумява да достигне до всяко добро дете в празничната нощ. Вълшебната шейна, теглена от елени, е своеобразен медиатор между небето и земята, между тленното и непреходното, между материалния свят и вечния човешки стремеж към духовното.

 

Подаръци и богата празнична трапеза

 

Подаръците, които често се изобразяват под  елхата, са символ на даването и споделянето. В същото време те представляват любопитството и очакването, обвързани с коледните празници. На картичките те ни напомнят за радостта от изненадата и за важността да се дарява безкористно.

 

У нас трапезата за Бъдни вечер , Коледа и Нова година играе важна роля в честването на празниците. Изображенията на щедро отрупаните с традиционни ястия маси са израз на пожелание за плодородие, изобилие, семейно щастие и сплотеност.

 

В крайна сметка, на каквато и коледна картичка да се спрем, същественото е да го направим с топло сърце и светли мисли, отправени към любимите ни хора!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2709 |20.11.2023 Безплатни консултации със специалиста по урология д-р Мехмет Еркан Ербай на 1-ви и 2-ри декември 2023 г. в София . 33| 10101 |19.11.2023 Германия спешно търси работници в различни професии . 6| 3113 |17.11.2023 Нидерландия налива 2 милиарда евро в Украйна догодина . 5| 6308 |18.11.2023 Стокхолм - лодка и бели нощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads