Реклама / Ads
1| 5718 |23.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синдикати и работодатели отхвърлиха бюджета на ДОО за 2018 година

.
Представителите на работодателите и синдикатите в Надзорния съвет на НОИ ще гласуват против утвърждаването на проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 година.
 
Това казаха  преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Работодателите не подкрепят предложението за административно увеличение на минималните осигурителни доходи с 3,9 на сто, има и доста други спорни проблеми според тях. Сред тях са отказът за дефиниране на ясна перспектива за т.нар Сребърен фонд, забавената работа по дефиниране на т.нар фаза на изплащане на пенсии от универсалните пенсионни фондове, особено като се отчете взетото законодателно решение за правото на хората да избират между ДОО и УПФ. За бизнеса е проблем и проточилото се решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата на ТЕЛК решенията.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че основните позиции на синдикатите са много върху един много голям бюджет. По думите му те имат критики по много точки - сред тях са увеличението само с 3,8 процента на пенсиите, промените около изплащането на болничните и достъпът до обезщетение за безработица.
Управителят на НОИ Ивайло Иванов посочи, че очаква работодатели и синдикати да си изкажат становищата по проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване - положителните и отрицателните страни според тях, съобщи БТА.

По темата за фалшивите болнични, той коментира, че те не се издават от НОИ, има медицински лица, които издават болнични с неверни диагнози. В момента се прави анализ на болничните, който е почти готов, допълни управителят на осигурителния институт.

Анализът ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването. След това ще се създаде работна група, която ще се председателства от здравното министерство и ще изготви начин за борба с фалшивите ТЕЛК -ови решения.

По думите на Иванов не може да се каже колко от болничните са фалшиви, защото тези, които идват в НОИ са изрядни - те идват по електронен път и отговарят на изискванията. Има вероятно диагнози, които са неистински, но това НОИ не може да hr определи, допълни той. Иванов отбеляза, че в анализа е посочено, че има предприятия и фирми, в които над 50 процента от служителите са в продължителен болничен .

При него е идвал английски собственик на фирма в Ихтиман, който е разказал, че само за района за шест месеца са му издали 700 болнични на 500 служителя, като само един лекар е издал 200. Собственикът има проблем с изпълнението на поръчките , които има за кожени седалки и кожени волани за известни фирми на автомобилната промишленост и той е силно притеснен, защото това нещо го няма в други държави.

В отговор на въпрос трябва ли да има санкции за лекарите, той заяви, че ведомството , което трябва сериозно да се заеме с това, е Министерството на здравеопазването, това не е в компетенциите на НОИ.

Попитан дали има нагласи да се оттегли предложението първите три дни болнични да се плащат от 50 на сто от дневната надница, а не както е сега 70 на сто, Иванов каза, че не може да каже, че има такава нагласа, това тепърва ще се обсъжда както от Надзорния съвет на НОИ, така и от НСТС.

Заместник -министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков изрази личната си позиция, че пациентите също трябва да бъдат наказвани за фалшивите болнични, трябва да се образоват и допълнително лекарите по темата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4561 |20.10.2017 Бизнесът и синдикатите единни: Промяната в заплащането на болничните не е приемливо . 1| 4871 |19.10.2017 Синдикатите готвят национален протест заради заплатите . 1| 3872 |16.10.2017 Синдикатите запазват протестна и стачна готовност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads