Реклама / Ads
1| 5422 |07.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скок на газа с 23%-та искат от "Булгаргаз"

.
23% поскъпване на газа е прагът на оценяването за „Булгаргаз". Това е което може да бъде изстискано от „портокала „Булгаргаз", показват разчетите на компанията.
 

По думите на изпълнителниядиректор Димитър Гогов всичко друго ще утежни и без това тежкото положение на дружеството, което няма странични приходи, цитиран от News.bg.

99.8% от разходите на „Булгаргаз" са за покупка на природен газ и ако с 99.8% от приходите не покрива тези разходи „Булгаргаз"няма да живее, поясни Гогов.

Според него задържането на цените на българския пазар е бумеранг с обратно действие. Тези 20 и няколко процента означават изстискване на максимума, подчерта Гогов.

Той изтъкна, че „Булгаргаз" няма нито желанието, нито амбициите да влиза в конфронтация с когото и да било и разясни технологията на ценообразуването.

Според нормативната база се правят актуализации на цените на всеки три месеца, като в ДКЕВР се предоставят подробни данни, където всичко е прозрачно, подчерта Димитър Гогов.

По думите му според закона за енергетиката цените трябва да покриват разходите за закупуване на горивата, подчертавайки, че независимо от това цените на Булгаргаз не винаги съответстват на направените разходи за закупуване на природен газ.
Гогов подчерта, че важен ценообразуващ фактор е валутният курс на долара.

В четвъртък „Булгаргаз" ще направи заявление пред ДКЕВР за новите цени. 20 дни преди всяко ново тримесечие „Булгаргаз" внася в ДКЕВР справка за промените в цените, за заявяваните количества, разходите за транспортиране през Румъния, които са за сметка на дружеството.

Гогов поясни, че искането на „Булгаргаз" включва среднопретеглената цена на българска граница, която от 464,44 лева да стане 533,27 лева, което ще е увеличение с 14.8%. Това е изчислено при прогнозен курс на долара от 1,57 лева.

Гогов обясни, че „Булгаргаз" има недовзети приходи, които ще трябва да бъдат поети впоследствие от потребителите. За първото тримесечие недовзетите приходи са 28,3 милиона лева, за второто тримесечие прогнозния размер е 30 милиона лева и се очаква общата сума да надхвърли 70 милиона лева.

Шефът на компанията поясни още, че софийската Топлофикация продължава да е най-големият длъжник на дружеството и към 1 юни текущите просрочени задължения са в размер на 20-25 млн. лева. Стабилна намаляваща тенденция по отношение на задълженията е показал Топлофикация Плевен - от 10 млн. лв. в края на месец април дълговете в момента са под 6 милиона лева.

Особено тежко е положението в топлофикация Враца и Шумен, като в Шумен за доставения през зимата газ на стойност 3.5 млн. лв. единственият превод, който е получен е до този момент е за 11 хил. лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5160 |27.05.2010 Регулиран таван на лихвите искат от Атака . 0| 4686 |17.05.2010 Сините искат повече права за общините . 0| 5184 |22.04.2010 Одит на ЕРП-та искат от ДКЕВР . 5| 5173 |21.03.2010 Синдикати искат премахване на плоския данък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads