Реклама / Ads
0| 5912 |05.01.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скок на жалбите срещу частни бирници и фирми за бързи заеми

.
Диана Ковачева
Жалбите, свързани с парно, вода, пенсии и здравеопазване остават най-многобройни, но има сериозен скок и на оплакванията на граждани срещу строителни безобразия, срещу фирмите, които се занимават със събиране на вземания, както и срещу частните съдебни изпълнители. Това показва анализът на екипа на националния омбудсман Диана Ковачева за 2020 г.
 

Добрата новина е, че има случаи, в които общественият отпор се е увенчал с успех и са били блокирани вредни проекти - посочени са конкретни примери в жк Люлин в София, в Пловдив, в Кочериново и др.

 

Общо 13 200 са сигналите от гражданите, подадени до обществения защитник, а отделно са постъпили и колективни жалби и петиции, подписани от 23 865 души, сочи статистиката на институцията. Новата тенденция е, че оплакванията, класирани в раздела „Право на собственост“, вече се нареждат веднага след тези за парното, водата, пенсиите и правото на достъп до здравеопазване. Има например жалби по повод предвиждания на ново застрояване на индивидуални имоти в терени с комплексно застрояване, без провеждане на обществено обсъждане и в разрез с правилата за изготвяне план за регулация и застрояване за преструктуриране на жилищния комплекс.

 

И през 2020 г. жалбите срещу банки, фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ остава традиционно висок – над 700 души са имали проблем с някои от тези институции и са потърсили помощ от омбудсмана.

 

Извън конкретните действия по всяка индивидуална жалба омбудсманът изпрати становище и защити позицията си на заседание на Комисията по правни въпроси по повод на внесен законопроект за изменение на ГПК за въвеждане на процедура за доброволно събиране на вземания, които не са минали през съд, от съдебни изпълнители, и депутатите отхвърлиха предложените текстове, отчита екипът на Диана Ковачева.

 

Омбудсманът е изпратил подробна информация и анализ до председателя на парламента, председателя на правната комисия и министъра на правосъдието за многобройните жалби на граждани от тормоза, оказван им от фирмите за събиране на вземания (колекторите) и фирмите за бързи кредити. Заедно с това са дадени и конкретни предложения и подробна съдебна практика – като база, върху която депутатите да стъпят, за да сложат ред в дейността на колекторите и фирмите за бързи кредити в подкрепа на гражданите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5525 |29.01.2020 Венцислав Караджов: В частния сектор има проблеми при обработване на лични данни . 0| 5611 |01.10.2019 Държавата дава около 1 млн. лв. за изкупуване на частни гори . 0| 4637 |17.09.2019 След шоков скок с 15%, спад на цените на петрола с 6% . 7| 8548 |24.08.2018 Енергиен експерт: Ще има скок в цените на парното, стоките и услугите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads