Реклама / Ads
0| 4883 |05.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК следи под лупа как се харчат европарите

.
В Европейския парламент предстои да бъде гласуван доклад, който съдържа препоръка за повече бдителност при отпускане на пари от еврофондовете за България, съобщи БНР.

Документът прави преглед как Европейската Комисия е изразходвала „Бюджет 2008", но включва и критики към нея за начина, по който изготвя докладите по мониторинга на правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния.

В България все още има слабости и потенциал за нередности в управлението на еврофондовете, гласи проектодокументът, изготвен от комисията по бюджетен контрол.

В него е записано още, че евродепутатите отбелязват решимостта на част от управляващите да разследват злоупотребите и да реформират системата за управление на парите.

Нужно е обаче Европейската Комисия да продължи да упражнява ефективен контрол, както и да прояви максимална бдителност и строгост преди да започне да отпуска на България така наречените междинни плащания, които са около 80 на сто от парите по оперативните програми.

Авторът на доклада - полският евродепутат-социалист Януш Левандовски, коментира, че документът се отнася за Европейската Комисия, а не за България.

„Мненията и препоръките ни са за Комисията - за това как тя процедира с България, посочи той.

Наистина не е лесно да се избегнат определени формулировки, когато става дума за вашата страна, но целта ни не е да съдим България. Ние трябва да се грижим за парите на данъкоплатците, Европейската Комисия - също, обясни Левандовски.

По думите му Комисията е длъжна да подаде ръка на страната предварително и да предотврати нередностите. За това е и моя доклад - за Комисията, която не свърши работата си достатъчно добре, изтъкна авторът на документа.

Според доклада на Януш Левандовски това важи и за правосъдието и вътрешните работи. Там е записано, че във вида, в който се изготвят сега, докладите на Европейската Комисия не дават ясна представа какво е постигнато. Поради тази причина евродепутатите настояват за ясни индикатори за количество и качество на законовите и административни мерки срещу корупцията и измамите.

В документа има и отделен текст - за АЕЦ „Козлодуй". В него се посочва, че липсва прозрачност как са отпускани компенсациите за спрените реактори. Отправено е искане към Европейската Сметна Палата да извърши проверка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5010 |01.02.2010 НАП наследи публични дългове за милиарди . 1| 4874 |01.08.2009 Брюксел следи кой мами туристите . 0| 5494 |20.07.2009 ЕК: Следим под лупа парите за пътища и канали . 0| 4677 |03.10.2008 Държавно-обществена консултативна комисия ще следи въпросите на туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads