Реклама / Ads
1| 5579 |03.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стартира данъчната кампания

.
От днес, 2 януари, започна кампанията за плащане на данъците върху доходите на физическите лица, напомнят от Националната агенция по приходите.
 

По закон декларации подават всички, които са получавали пари различни от заплата – без значение дали имат да доплащат данъци или не. Ако онези, които дължат налози и платят до 10 февруари – могат да ползват 5 процента отстъпка.

5 % от дължимото ще се приспада и ако декларацията се подаде по електронен път до крайния срок - 30 април. Двете отстъпки не могат да се комбинират.

През тази година младите семейства, които ползват данъчни облекчения заради ипотека, ще подават по-малко документи, каза Боряна Георгива от Национална агенция по приходите (НАП), цитирана от БНР. От 2011-та земеделците също вече дължат данъци.

Четири са основните промени в плащането на 10-процентовия налог, обясни Лорета Цветкова от приходната агенция, цитирана от "Дарик".

Първата е, че вече ще се облагат и услугите към офшорни зони, като целта е да се пресече изтичането на пари.

Втората промяна е свързана са авансовото плащане на данък от наем, ако те са от юридически или самоосигуряващи се лица. Платецът ще прави удържането на данъка и задължението му ще бъде да го внесе до 10-то число на следващия месец в съответната сметка на републиканския бюджет. Ако договорните отношения за наем са между две физически лица, се запазва старият режим на облагане.

Друга новост е въвеждането на служебна бележка, която ще се издава от платците на доходи на т.нар. други доходи, които са по-нерегулярно изплащани, не се изплащат от възложители или работодатели, не се облагат авансово през годината. Често тези доходи са в натура – например като награда от конкурс.

Четвъртата промяна се отнася до санкция, ако не се издаде документ за получени доходи. Тя засяга единствено лицата, които не са длъжни да издават касови бележки или друг вид документ, за получени от тях доходи.

От тази година осигурителната вноска се вдига с 1.8% и се въвеждат различни минимални прагове на вноски за самоосигуряващите се лица според размера на техните доходи, обясни Катя Кашъмова от НАП. Друга новост е възможността за докторантите да се осигуряват сами, но това е по тяхно желание, а не е задължително.

За първи път има диференциран минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се и той е вързан с получените им доходи. При деклариран доход до 5400 лева, минималният осигурителен доход през 2011 г. е 420 лева. В диапазона 5401 лева до 6500 лева минималният осигурителен доход е 450 лева, от 6501 лв. до 7500 лева е 500 лева, а над 7500 лева минималният осигурителен доход е 550 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 18817 |15.09.2010 „Мтел” запушва недоволството на клиенти с рекламна кампания . 0| 5672 |29.07.2010 Стартират кампания срещу трудовия терор в чужбина . 0| 5111 |14.06.2010 Рестартират проектите за българските земеделци . 0| 5018 |08.06.2010 32 нови проекта стартират в земеделието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads