Реклама / Ads
4| 3738 |16.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стоян Панчев: Ще преживеем дълъг период, около 10-на години, в който инфлацията ще бъде по-висока

.
Източник: БГНЕС
За цялата 2023 г. ще има намаляване на темпа на ръст на цените, инфлацията ще продължи да пада. Но как точно ще се случи това ще зависи от това колко бързо растат лихвените проценти и каква е ликвидността в системата.

Това заяви пред БГНЕС икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб за икономическа политика (ЕКИП).

 

„Очаквам през 2023 г. да имаме по-ниска инфлация от 2022 г. Изкуственото увеличаване на доходите чрез административни мерки не намалява инфлацията, а напротив увеличава я“, подчерта икономистът.

 

Панчев направи дългосрочна прогноза за това по какъв начин ще се развива инфлацията в страната. „В следващите 10-на години ще имаме проблем с високата инфлация.

 

Дори и сега да имаме някакъв определен спад на инфлацията, да кажем до 10%, това не значи че през следващите години след 2025 г. ще имаме нормална инфлация под 2%.

 

Дългосрочното ми очакване е, че със сигурност ще преживеем един дълъг период, около 10-на години, в който инфлацията ще бъде по-висока от това, което е било в последните 15 години“, отбеляза той.

 

Икономистът коментира, че българското правителство не може да направи много за намаляването на цените на храните. "В голяма степен инфлацията при храните, както и инфлация при останалите продукти зависи от действията на големите централни банки, а не от действията на правителствата", отбеляза той.

 

По думите му при храните сме имали едно по-ранно начало на увеличение на цените около 2021 г. Панчев обясни, че увеличаването на цените е нормален процес, „доколкото имахме ненормална парична политика през 2020 г. Когато водиш ненормална парична политика, печаташ пари, тогава вече всички цени тръгват нагоре“, уточни той.

 

Според експерта увеличаването на цените не трябва да се оправдава със спекула, а по-скоро да се гледа през призмата паричната политика.

 

Става все по-малко вероятно да въведем еврото на 1 януари 2024 г. „Не изпълняваме редица критерии – не изпълняваме инфлационния критерии, не изпълняваме критерия за законодателна конвергенция, освен това има кампания за събиране на подписи против влизане в еврозоната.

 

Всички тези неща възпрепятстват влизането ни в нея през 2024 г.“, смята Стоян Панчев. 


 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3926 |21.11.2022 Инфлацията в България за първи път се понижи след период на близо две години постоянни ръстове . 1| 4497 |29.06.2021 Полина Карастоянова: България първа в ЕС да предложи безплатна ваксинация на чуждите туристи . 9| 4586 |15.06.2021 Полина Карастоянова: Всеки лев, вложен в туризма, се връща 4 пъти в националната икономика . 2| 5170 |18.12.2020 Изпълнителните директори на ЗД “Бул Инс” АД - Крум Крумов и проф. д-р Стоян Проданов за новата реалност в бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads