Реклама / Ads
1| 5538 |29.06.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Странджа вече не е защитена територия

.
Тричленен състав на ВАС прогласи за нищожна заповедта на министъра на околната среда от 1995 година, с която се обявява Народен парк "Странджа" на площ от 116 136,2 ха. Решението подлежи на обжалването пред 5-членен състав на съда, като днес то е подписано с особено мнение от съдия Юлия Ковачева.
Жалбата срещу решението за създаване на парка бе внесена в съда от кмета на Община Царево - Петко Арнаудов, заедно с инвеститора на селището "Златна перла" край село Варвара.

Според заключението на вещото лице, изслушано от съдебния състав, съгласно направеното от Комитета по горите предложение за създаване на защитената територия, точна индивидуализация и граница на Природен парк "Странджа" не може да се определи, съобщи News.bg.
Установява се също, че сочените в заповедта 6032,4 ха земеделски земи от територията на община Царево не са индивидуализирани и не са посочени с граници отделните имоти, попадащи в обхвата на тези площи, а картата на възстановената собственост и плановете за земеразделяне на землището на с. Варвара са приети след издаване на обжалваната заповед.

Съдебният състав приема, че в обжалваната заповед не са индивидуализирани земеделските земи, попадащи в обхвата на парка и не са посочени границите на защитената територия. Предприетите след издаването на обжалваната заповед действия по индивидуализацията на имотите не съставляват част от административния акт или от процедурата, предхождаща издаването му.

"Решението на съда е изцяло негативно, никой не е очаквал, че ще се обяви за нищожна цялата заповед. Вече ще насочим усилията си към ЕК и европейските институции. Те трябва да призоват българските институции да спазват собствените си закони. Ще обжалваме до последно. Самият факт, че съдята подписва решението с особено мнение показва, че е нямало единомислие", коментира Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие" пред "Фрогнюз".

Съдебният състав констатира, че са допуснати и съществени процесуални нарушения при издаването на обжалваната заповед - липсват доказателства за съгласуването й с компетентните ведомства и организации. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6230 |26.06.2007 Нестинари ще се вихрят в защита на Странджа . 0| 5434 |23.05.2007 Дъждовете не уплашиха българите, те вече потеглят към морето . 0| 5504 |26.04.2007 Шествие в подкрепа на природен парк Странджа събра хиляди . 0| 5001 |04.05.2007 Тръгна подписка в защита на парк “Странджа”
Реклама / Ads