Реклама / Ads
3| 5692 |15.08.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Строителите упрекнаха архитектите в ”браншов канибализъм”

.
Камарата на строителите в България категорично се противопоставя на зачестилите ”сензационни” твърдения, изразявани в публичното пространство от представители на ръководствата на Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
 

Това се посочва в официална позиция на КСБ.

 

Според строителите обаче подобни твърдения не са подкрепени от никакви доказателства.

 

Ръководството на КСБ подчертава, че инженерингът при обществените поръчки в строителството е европейска практика, доказала своите предимства, казва се още в становището.

 

Те са на мнение, че браншовите камари трябва да се подкрепят. За КСБ обаче ръководството на Камарата на архитектите в България я превръщало в политическа организация.

 

Диверсионната акция от архитекти без архитектура, които искат да станат политици без политическа култура, не може да продължава, категорични са от Камарата на строителите, които сравняват нападките от страна на КАБ с "канибализъм".

 

Въвличането на ръководството на КАБ в политически битки изяжда работещите бюра и вреди на цялата гилдия, смятат строителите. Проблеми в нормативната уредба спъвали строителния бранш

 

Според КСБ проектантите се делят на два вида: Работещи бюра, за които формата и видът на инженеринга не им пречи, за да свършат работата си професионално.
Школувани бюра, за които менажирането на проект без съдържание е основна дейност, тъй като основополагащо за тях е да вземат комисионни и да посочат императивно подизпълнители.

 

Ако това е методът, предпочетен от нелегитимните архитектурни бюра - да генерират средства от определени подизпълнители, за да финансират политическа кариера и развитие, то инженерингът наистина им пречи, твърдят от КСБ.

 

Според тях браншовите организации имат много по-сериозни предизвикателства, касаещи работата им, отколкото включването им в политически кампании. По тази причина те смятат, че ръководството на КАБ е символ на очернящ пиар, който цели да извлече политически дивиденти.

Камарата на строителите иска разрешенията за строеж да минават с идеен проект.

Настояват за разработване на два нови закона зявления на двете организации, че инженерингът е "изключително порочна практика".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4608 |15.11.2016 ЧЕЗ и Камарата на строителите продължават сътрудничеството си . 0| 5177 |22.05.2015 ЧЕЗ и Камарата на строителите ще работят за ускоряване на изкупуванията . 2| 5364 |19.05.2008 Полиция спря строителите в още два морски курорта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads