Реклама / Ads
0| 4388 |26.04.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Световната банка: Цените на горивата и храните ще останат високо до края на 2024 г.

.
Цените на горивата и храните ще се покачат рязко в глобален план през тази година поради военната операция на Русия в Украйна, нарушената търговия и производство, като ще останат високи до края на 2024 г., съобщи във вторник Световната банка.

Според последния доклад на банката "Перспективи за стоковите пазари", цените на енергията ще се покачат с 50,5% през 2022 г. спрямо предходната година - най-солиден растеж от петролната криза през 1973 г. насам, след което през 2023 г. се очаква да се понижат слабо с 12,4%, последвани от ново слабо понижение през 2024 г.

В същото време цените на храните ще се повишат с 22,9% през 2022 г., преди да поевтинея с 10,4% през следващата година, а цените на метали се очаква да нараснат с почти 20% през тази година.

 

"Това увеличение на цените на храните и енергията има значителни човешки и икономически последствия“, каза Айхан Косе, директор на групата, изготвила доклада на Световната банка. "Това вероятно ще спре напредъка при намаляването на бедността и ще изостри вече повишения инфлационен натиск по света", добави той.

 

"Като цяло това представлява най-големият шок, който преживяваме от 70-те години на миналия век“, отбеляза Индермит Гил, вицепрезидент на Световната банка, отговарящ за отдела за Справедлив растеж, финанси и институции. "Както беше тогава, сега шокът се влошава от нарастването на ограниченията в търговията с храни, горива и торове", отбеляза още той.

 

Войната може да доведе до по-дълготрайна инфлация и да забави прехода към чиста енергия, тъй като страните търсят алтернативни търговски пътища и увеличават производството на стоки, посочва още докладът на Световната банката. Рязкото покачване на цените на енергията и оттам на разходите за торове може да доведе до недостиг на храна и да забави напредъка в намаляването на глобалната бедност.

Банката също така прогнозира, че цените на пшеницата ще скочат с повече от 40%, като през тази година ще достигнат рекорден връх в номинално изражение, оказвайки натиск върху развиващите се икономики, които разчитат на внос, особено от Русия и Украйна.

 

В същото време се очаква суровият петрол Брент да достигне средно 100 долара за барел през 2022 г., най-високото ниво от 2013 г., нарасгвайки за година с над 40%, преди да поевтинее слабо към 92 долара за баел през 2023 г. - доста над 5-годишното осреднено ниво от 60 долара за барел.

 

Цените на въглищата и на природния газ в Европа пък ще достигнат през 2022 г. най-високите нива за всички времена, като цената на синьото гориво в Европа ще се удвои през тази година в сравнение с 2021 г., а на въглищата - с 80%, прогнозира Световната банка.

 

"Това ще има дълготраен ефект", каза Джон Бафес, старши икономист към Световната банка. "Високите цени ще натежават върху производството и качеството на храните, като ще повлияят на наличността на храни, на доходите в селските райони и препитанието на бедните".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4979 |23.04.2022 Експерт: Цените на горивата може и да паднат лятото . 0| 5799 |20.04.2022 Невероятната история на Макао - световната столица на хазарта . 0| 4473 |13.04.2022 Мика Зайкова за скока на цените: Не се бойте, българи, и по-зле ще стане . 0| 5993 |13.03.2022 Министър Василев: Няма да има драстични движения в цените на тока за бита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads