Реклама / Ads
0| 4855 |24.03.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Търговци, работещи с контрагенти от ЕС, загубили 9 млн. ДДС в края на 2008 г.

.
Загубите са резултат от некоректно декларирани данни пред НАП.
Близо 9 млн. лв. ДДС допълнително са начислени на търговци, които търгуват с контрагенти от ЕС и не са били коректни при декларирането на данни пред Националната агенция за приходите (НАП). Това показва анализът на резултатите от обмена на данни по VIES (система за обмен на информация по ДДС в рамките на ЕС) за четвъртото тримесечие на 2008 г. Общият брой на приключилите ревизии от обменна на данни по VIES за този период е 190, като най-голям размер на начисления данък е от Териториална дирекция (ТД) на НАП София град – 3,6 млн. лв. Следват ТД на НАП „Големи данъкоплатци и осигурители” с 0,9 млн. лв. и ТД на НАП Бургас – 0,8 млн. лв.

Ревизиите са възложени по повод открити разлики между декларирани вътреобщностни придобивания (ВОП) от български търговци и получена чрез система VIES информация за декларираните към тях вътреобщностни доставки (ВОД) от европейските им контрагенти. Най-голяма част от установените разминавания се дължат на това, че българските търговци са декларирали ВОП в последващ данъчен период или пък не са декларирали вътреобщностни придобивания. Почти 100% от възложените ревизии се отнасят за лица от последната група. Общият брой на фирмите, спрямо които е упражнен контрол през 4-то тримесечие на 2008 г., е 3600.

По повод на разминаванията, НАП е изпратила множество запитвания до данъчните администрации на страните-членки на ЕС относно начисляването на ДДС в тази страни. Агенцията за приходите изпраща и персонални писма до българските фирми, който са допуснали грешки във VIES декларациите си.

НАП обръща внимание, че е особено важно при подаване на VIES декларации, както и в дневниците за покупки и продажби, да бъдат коректно попълнени ДДС номерата на чуждестранните контрагенти.

Допълнителна информация за изискванията към българските дружества, които търгуват с партньори от ЕС, може да се намери в Интернет-страницата на НАП=. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5290 |24.03.2009 Ф1: Ще дойдем в България на кукуво лято . 0| 5506 |23.03.2009 Награждават най-добрите строителни продукти . 19| 9539 |21.03.2009 Словения - малкият балкански бисер . 1| 4718 |20.03.2009 Туристите през зимата са намалели с между 7 и 9%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads