Реклама / Ads
0| 5676 |26.03.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

До тоалетната, ако шефът разреши

.
Веригата евтини супермаркети Lidl шпионира служителите в своите филиали. Записвани са частни разговори и стил на работа с клиентите. Скритото наблюдение е извън закона, но това не е притеснило мениджърите, пише Spiegel Online.
 
Германското списание „Щерн" разполага с доказателства, че във веригата Lidl сътрудниците систематично са подслушвани и следени с камери, като за поведението им са водени протоколи. Шпионирането е осъществявано с миниатюрните камери, които по принцип и официално би трябвало да служат за защита от крадци.

В протоколите било записвано колко пъти дневно и в колко часа служителите отиват в тоалетната, кой с кого евентуално върти любов, кой по мнението на надзирателя е неспособен, а кой - просто „интровертен и наивен". Повечето протоколи са водени във филиалите на Lidl в провинция Долна Саксония. Имало единични случаи също в Райнланд-Пфалц, Берлин и Шлезвиг-Холщайн. „Щази методи в магазина" - коментира Шпигел.

„Сряда, 14 часа. Госпожа М. по време на почивката си се обади по мобилния телефон, след което автоматичната централа отговори, че тя има във ваучера си само още 85 цента. Най-накрая тя се свърза с приятелка, с която се разбраха вечерта да готвят. Това обаче можело да стане само ако на госпожа М. най-сетне й преведели заплатата, тъй като тя вече си била изхрачила парите и нямала с какво да направи покупките".

„Сряда, 16:45 часа. Макар госпожа Ф. да не е реализирала много стоки в акцията в не-хранителния сектор, тя излезе в почивка точно навреме ... Тя седи с госпожа Л. в мястото за почивка и си говорят за заплати, добавка и заплащане на извънредните часове ... Госпожа Н. се надява да й преведат заплатата днес, защото вечерта се нуждае от пари (Да се проучи за какво й трябват)".

В много други протоколи се описват обикновени житейски ситуации, външността на служителите („госпожа М. има татуировки"), кръг на познати („почти всичките му приятели изглеждат като зависими от наркотици").

Според адвокат по правата на труда, който е видял протоколите, показани му от германската медия, те били „скандални в най-висока степен", тъй като не ставало дума за контрол на труда, а за контрол на поведението. Ясно било нарушението на член 2 на Конституцията на ФРГ, който защищава свободата на личността.

Веригата Lidl е минала всякакви граници в свое поделение в Чехия, където на жените било строго забранено да ходят до тоалетната в работно време. „Изключение: женски работници, които са в дните на месечния си цикъл, те могат да ходят до тоалетна също и между почивките. За да имат тази привилегия, те трябва да носят на челата си ленти".

Lidl обясняват: „цитираният случай не ни е известен в реалността", но по косвен път потвърждават, че подобно нещо им е известно. Освен това в Lidl де факто потвърждават съществуването на протоколи, които обаче служели не за „надзор на служителите, а за установяване на евентуално грешно поведение".  

Шефът на федералната агенция за защита на личните данни заявява следното: протоколирането на едно посещение в тоалетната и други подобни неща са тежко нарушение ... Когато нещо подобно стане известно, отговорните органи трябва да се активизират.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5564 |26.03.2008 554 фирми от 32 страни се представят на Винария 2008 . 0| 5635 |25.03.2008 "Кемпински-Зографски" се продава за 200 млн. евро . 0| 6164 |25.03.2008 Стартира пролетното изложение Стройко 2000 . 0| 5376 |25.03.2008 До 4 дни подаваме декларации за корпоративните данъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads