Реклама / Ads
1| 9239 |18.06.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туристическата такса в Несебър по-висока от догодина

.
Увеличението й ще бъде съобразено с инфлацията у нас, която по официални данни е около 12%, съобщи зам.-кметът по туризъм на общината Лазар Япаджиев.
От туристическа такса ще бъдат освободени децата до 12 години. Основните мотиви за това решение са увеличената леглова база, засилващата се тенденция средствата за подслон да се категоризират с най-ниската категория "една звезда", укриването на реалния брой нощувки, двойните регистри. 
Кметът на общината Николай Димитров припомни, че високият бюджет не носи само привилегии, но и много отговорности и е задължение на общината да намери възможно най-ефективния и надежден законен начин за събирането на местните приходи. Съгласно разпоредбите на Закона за местни данъци и такси средствата, събрани от туристическа такса, се разходват по следните направления - инфраструктура, обслужваща туризма, опазване, поддържане и развитие на зелените площи, информационно обслужване и реклама. За да удовлетвори нуждите на гражданите и бизнеса, общината първо трябва да събере данъците и таксите и след това да ги реинвестира обратно. 
Поради тази причина бе създадено и така нареченото общинско контролно звено, чиято ефективна работа вече дава своите резултати - например към днешна дата приходите само от такса алкохол са надхвърлили общия годишен приход за 2007 г. На заседанието на консултативния съвет по туризъм бе повдигнат един друг наболял проблем за Несебър -така наречената търговия на открито. Този проблем е изключително труден за решаване поради факта, че жителите винаги приветстват с открито сърце новите промени и правила до момента, в който не е засегнат техният личен интерес, сподели кметът на Несебър. Според него трябва да се намери балансът между социалните интереси на хората, които с търговията на открито си изкарват пари за цялата година, и съхраняването на Стария Несебър, който е град на ЮНЕСКО. 
Постъпи и предложение към представителите на туроператорските фирми относно информационното бюро, разположено в района на общинския паркинг на ул. "Иван Вазов". Общината има готовност и желание да предостави безвъзмездно това помещение на туроператорите от Несебър при условие, че те намерят подходящата форма за обединение и се легитимират като туристическо сдружение. Организацията на работа в информационното бюро ще бъде поверена изцяло на техния професионален опит. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4891 |09.05.2008 Лодки ще осеят Несебърския залив през уикенда . 1| 5195 |17.11.2007 Инвестицията в човешки ресурс е гаранция за по-висока продуктивност . 8| 5675 |25.10.2007 Туристическата конфедерация се регистрира в съда . 9| 6143 |05.09.2007 Туристическата конфедерация най-сетне стана факт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads