Реклама / Ads
1| 4705 |03.10.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Влизането на държавата като собственик в ЧЕЗ е невъзможо

.
Съгласно изискванията на втория енергиен пакет задължение на държавите членки е да отделят дейностите по пренос на електроенергия от останалите дейности.
 

В България това е започнало с отделяне на активите по разпределение от НЕК ЕАД в 7 самостоятелни разпределителни дружества (2000 г.), които са собственост на държавата, и последвалата им продажба на трети лица, различни от държавата (продажба чрез приватизация на 67% от електроразпределителните дружества през 2004 г. и продажба на остатъка от 33% през борсата през 2011 г.).

 

С искането за закупуване на ЧЕЗ от държавата тя отново ще бъде собственик на разпределително предприятие - ЧЕЗ, и преносно предприятие - ЕСО ЕАД, в пълно противоречие с изискванията на регламентите и директивите, част от общностното право. Третият енергиен пакет, който е в сила от 3 март 2011 г., е логично продължение на мерките от втория и задължава държавите членки да осигурят конкуренция и равен достъп до мрежите за пренос и за разпределение чрез мерки за отделяне на собственост.

 

През януари 2013 г. Европейската комисия съобщи, че сезира Съда на Европейския съюз поради непълното транспониране от страна на България на пакета. На 3 февруари 2013 г., на етап третата, крайна фаза на наказателната процедура ЕК сезира Европейския съд с предложение за налагане на всекидневна санкция на България от 16 896 евро на ден.

 

Искането за влизането на държавата под една или друга форма в собствеността на разпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България" АД е в пълно противоречие с препоръките на ЕК, както и с действията на държавата по изпълнение на тези препоръки. Желанието на опозиционни лидери държавата да придобие 100% от ЧЕЗ, увеличава пазарната мощ на държавата, с което се създават допълнителни предпоставки за злоупотреба с господстващо положение при условията на либерализиран пазар.

 

Тази концентрация ще доведе до изкривяване на пазара и децентрализация на дейности в електроенергетиката в държавата чрез нейни еднолични дружества. Като говорим за „одържавяване" на ЕРП не трябва да се подминава и въпросът с режима на държавните помощи и как ще бъде третирана определената от КЕВР цена на мрежови услуги - дали това не е недопустима държавна помощ, пише "24 часа".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8878 |11.09.2018 Иван Нейков: Министерствата бяха като гръмнати от новината за увеличението на бюджетните заплати . 2| 4807 |30.08.2018 Витоша ски: Гарантираме, че ще подменим всички съоръжения, ако държавата премахне забраната . 0| 4725 |04.08.2018 Като хотелиер държавата губи по 22 млн. лв. на година . 6| 6994 |16.07.2018 Христо Иванов: Влизането в еврозоната е нов мониторинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads