Реклама / Ads
3| 5738 |13.02.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Внасяме пак виетнамци за работници, около 50 000?

.
Ще се върнат ли виетнамците?
През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване.

Наред с традиционните пазари, стотици хиляди работни места са достъпни за виетнамците в Европа благодарение на споразумения за сътрудничество в областта на труда, подписани в края на 2018 година.

Икономистът Стоян Панчев коментира пред Bulgaria ON AIR., че след като българските работници заминават да работят в страни от Западна Европа, то е нормално да се наложи и у нас да се внася работна сила и то при ясния недостиг на кадри в много сфери на бизнеса.Още по темата

 

По думите му евентуалните виетнамски работници, ако им е изгодно и дойдат у нас, ще заемат работни места, които българи не желаят.

 

"Социалната държава донася този ефект. Когато имаш възможност да не работиш и все пак да оцеляваш, ти можеш да направиш избора - не на тази работа ми е твърде ниска заплатата и съответно мога да използвам социалната си държава, за да преживявам", обясни Стоян Панчев.

 

Икономистът обаче се съгласи с експерта от КНСБ Любослав Костов, че евентуалната внесена работна ръка от Изтока ще бъде нискоквалифицирана и ще става въпрос по-скоро за сезонни работници.

 

Костов обаче беше категоричен, че идването на виетнамците в България ще представлява социален дъмпинг спрямо българските работници.

 

"За българския бизнес това е добре дошло. Ако ще идват тези хора, те трябва да са на същите заплати като българските или да не се подбива българският пазар на труда, защото постоянно казваме, че няма хора, но нищо не правим, за да задържим нашите хора тук", категоричен беше представителят на КНСБ.

 

Любослав Костов допълни, че страната ни трябва вместо да вкарва евтина работна ръка от различни страни, да работи за повишаването на доходите у нас, което така или иначе трябва да стане, за да приемем еврото и за да задържаме качествените специалисти у нас.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5548 |11.03.2018 Хотелиери внасят сезонни работници, обещават 20% увеличение на заплати . 1| 4832 |07.11.2017 Ще внасяме от чужбина камериерки и готвачи за зимните курорти . 1| 6884 |17.07.2015 Внасяме нови 40 млн. евро, за да сме гарант на Гърция . 6| 9983 |09.04.2014 Chào mừng!* на виетнамците, идващи у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads