Реклама / Ads
16| 9453 |05.02.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Запорираха руските имоти и сметки в Камчия

.
Всички имоти и банкови сметки на дружеството ”СОК Камчия”, собственост на правителството на Москва, което стопанисва руския лагер ”Радуга” край Камчия са запорирани.
 

Основанието за това са неизплатени задължения към община Аврен и три частни компании. Задълженията на компанията към местния бюджет само за миналата година са близо 500 хил. лева. Става дума за неплатени данък сгради и такса смет. Към тази "сметка" се прибавят и още 85 хил. лв. за ползването на минералната вода, която също е останала да виси, пише още Банкеръ.

 

Под възбрана е цялото недвижимо имущество на компанията - терени и изградените върху тях хотелски и учебни сгради, спортни съоръжения, многофункционални зали, басейни, вили, помощни постройки и други. Целият хотелски комплекс "Лонгоз", който е извън очертанията на лагера "Радуга", но също е собственост на "СОК Камчия", също е възбранен.

 

Според кмета на Аврен Емануил Манолов, натрупаните до момента задължения още до първото тримесечие на тази година, ще нараснат с още 1.285 млн. лева. Наскоро руското дружество е реконструирало част от базата си, но за да бъде тя въведена в експлоатация и да й бъдат издадени необходимите разрешителни трябва да бъдат платени още 200 хил. лева.

 

Стана ясно, че финансовото "зацикляне" е започнало още в началото на миналото лято. По това време все пак компанията е успяла да спастри някакви средства, но само за половината от дълговете си. През ноември 2019 г. обаче окончателно е спряла да се разплаща.

 

По думите на Манолов, постъпленията от "СОК Камчия" досега са формирали около 90% от бюджетните приходи на общината. През октомври миналата година станало ясно, че общината не е успяла да събере близо 800 хил. лв. от компанията, от там предложили задължението да бъде разсрочено, но предложената схема се оказала неприемлива. Едва след повторното предложение, което предвиждало изплащане на първа вноска от около 220 хил. лв. в началото на тази година и разсрочване на остатъка за период от 5 месеца, схемата била приета от Общинския съвет в Аврен.

 

Кметът на Аврен смята, че "СОК Камчия" е в това състояние заради битка за собственост между лобита в Москва, водени от кмета на Москва Сергей Собянин и министъра на външните работи Сергей Лавров. Но той не смята да прави анализ на тези взаимоотношения. За него е важно да защити интереса на общината, която ръководи и затова е предприел всички мерки, предвидени в закона, за да не се окаже Аврен големият губещ, от тях.

 

Същите защитни мерки са предприели и три частни компании, на които "СОК Камчия" явно дължи договорни вноски по задължения за извършени доставки и услуги. Това показва отразеното в имотния регистър. Става дума за дружествата "Систера технолоджи", "Универсал строй консулт" и "Агенция за аварийна, пожарна и екологична защита - Варна".

 

Всички запори върху имуществото и банковите сметки на руския лагер в Камчия са наложени между октомври миналата година и началото на тази. Но според юридическия отдел на най-големя кредитор - община Аврен, по започналото изпълнително дело все още не са прилагани т.нар. принудителни действия. Причината е, че към момента от руската компания спазват схемата за разсрочено плащане на задълженията си.

 

"СОК Камчия" ЕАД, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, е започнало придобиването на терени в района на курорта Камчия още през 2003 - 2004 г., като е изкупувало и комасирало частни имоти.

 

През 2008 г. българската държава продава на дружеството близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на скандално ниската цена от 9.72 лв. на кв.м. Тя е такава независимо от факта, че теренът граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие край устието на р. Камчия.

 

Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавали по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005-2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м.

 

В края на м.г. руски сенатори коментираха публично идеята СОК "Камчия" да бъде превърнат в "културно-хуманитарна площадка" за прокарване на интересите на страната в Европа. Това стана, след като руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди "в присъствието на президента Владимир Путин" прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него "деградирала" и имало дори проблеми със собствеността му.

 

Според мерките за справяне с тях, изготвени от руското МВнР, кметството на Москва може да прехвърли на правителството собствеността върху базата в курорта Камчия, а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на Русия. "През юни (м.г., бел. ред.) били определени и срокове за това, "но бюрократичната машина работи бавно", е казал Лавров.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5619 |04.12.2019 Борисов включи 16 млн. за ремонт на руските МиГ-29 в бюджета на НАТО . 1| 6058 |12.11.2019 Търсенето на имоти в Гърция нараства . 1| 7844 |29.09.2019 Започва прием на документи за закупуване на поземлени имоти в горски територии . 4| 6085 |25.03.2019 Цените на имотите в София падат в края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads