Реклама / Ads
5| 4928 |24.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Заведения по морето прецакали държавата с 16 млн.лв.

.
Физическо лице, което чрез фирмата си е собственик на една от популярните Черноморски дискотеки, проверявани от НАП през лятото има 12 недвижими имота. Официално обявените му доходи за последните години обаче са с над 1,6 млн. лв. по-малко от данъчната оценка на имотите. Това показа започналата от приходните инспектори проверка, съобщиха от НАП.
Предвид факта, че пазарните цени на недвижимите имоти са много по-високи от данъчните оценки и това, че в хода на проверката все още не са оценени луксозните превозни средства на лицето, се очаква разликата в имуществото и доходите на съдържателя на дискотеката да се увеличи.

В момента текат ревизии и проверки на 10 фирми, които стопанисват заведения по Черноморието. Общо 110 физически лица, собственици на горните фирми също се проверяват от НАП. До момента е открито несъответствие между оценката на имуществото и официалните доходи на 68 души. Най-парадоксалните случаи са свързани с това, че 11 собственици на фирми не са получили нито лев доход в последните 5 години, а едно от лицата има на свое име 11 недвижими имота, други трима по 7. Сред собствениците на дискотеки има и човек, който за периода от 2005 до 2009 г. е подал данъчна декларация само веднъж и то за общ годишен доход от 511 лв. -малко над 42 лв. месечно.

Ревизиите на фирми и граждани, собственици на развлекателни заведения по Черноморието продължават. Онези физически лица, които не могат да докажат произхода на средствата си ще бъдат обложени с пълния размер на данъците заедно с лихвите и ще бъдат предадени на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество.

През изминалия летен сезон НАП подложи на открито данъчно наблюдение близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието. За малко повече от месец, „на светло” излязоха близо 4,5 млн. лв. укрит оборот. След проверките всички фирми без изключение увеличиха месечните си вноски по ДДС в бюджета със средно 50%.

„Поели сме ангажимент да доведем докрай тези проверки. Фирмите, собственици на дискотеки бързо коригираха поведението си, но се оказва, че физическите лица имат огромно имущество и никакви доходи. Струва ми се, че тук освен ревизионни актове, ще има и наказателни производства”, коментира по повод течащите проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4832 |11.10.2010 Бизнесът притисна държавата, постави 5 условия . 3| 5881 |07.10.2010 Влогове до 196 хил.лв. гарантирани от държавата . 0| 4977 |05.10.2010 32 фирми пред фалит, завлекли държавата с милиони . 2| 5308 |24.09.2010 Чиновници прецакват държавата с 2.4 млн.лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads