Реклама / Ads
22| 16854 |26.08.2021 ГЛАСЪТ

Пак чакаме спасение от нещо, което противоречи на здравия разум. Уроците на Плутарх

.
Плутарх
Чета и вярвам на очите си: 72% от българите смятат, че България отива на зле. Толкова са били процентите на недоволните от управлението на Борисов и ГЕРБ по време на миналогодишните протести. В същото време към дата 22 август 2021 г. ГЕРБ събира най-много гласове, ако изборите биха били днес.
 

И това не е всичко. 52 на сто от анкетираните от Маркет Линкс харесват и одобряват служебното правителство.

 

Нещо не разбирам: Министрите на президента Радев се радват на огромно доверие, защото разкриват пладнешкия грабеж на Борисовото управление. Но пък за ГЕРБ щели да гласуват най-много избиратели… В същото време и миналото лято и днес над 70% от населението смята че държавата се свлича по нанадолнището.

 

Доверието в парламента е на ниво 17%, което доближава 14-те процента при ГЕРБ и председателката ПКП.

 

Какво стана с мита, че българите са най-умните, изобретателните и находчивите в света?

 

72% са на мнение, че държавата е зле и ще става още по-зле, но почти същият процент хора не си купуват нито една книга за година! На каква база имат мнение, претенции и очаквания? Дори социолозите да не са съвсем прави, проблемът с мнението на хората си остава.

 

Може да не сме най-тъпите в Европа – по средно IQ на 31-во място от 44 държави, но има чудатости в народопсихологията ни, които дори Иван Хаджийски трудно е разгадавал.

 

Плутарх е един от големите познавачи на духовния свят и на народа, и на управниците, и на елита въобще. Сам от знатен род, той уважавал много обикновените граждани и на тях посвещава много от философските си трактати. Не им спестявал обаче слабостите, които хитроумно натяквал и осмивал. Негова е мисълта: На народа трябва да се каже: Един и същи човек не може да ви бъде и управник, и прислужник.

 

И продължава: При голяма опасност и при особени обстоятелства тълпата обикновено очаква спасение по-скоро от нещо, което противоречи на здравия разум, отколкото да е в съгласие с него.

 

Ще припомня и онази притча за тримата работници, която Плутарх разказвал.

Трима работници пренасяли камъни с количка. Към тях се приближил някакъв човек и им задал поотделно един и същ въпрос: „Какво правиш?“ Първият отвърнал: "Бутам тази проклета количка." Вторият рекъл: „Изкарвам си хляба“. Третият се засмял: "Строя красив храм!"

 

Всички те вършели едно и също, но възприемали това по различен начин, следователно и резултатът от работата им бил различен. Затова, - пише Плутарх, - човек преди всичко трябва да е наясно с мотивите, с които се захваща за нещо или оценява свършеното от други.

 

Предишното управление ни ограби - днес е накичено с най-високо доверие! Не, това не е "мъдрастта на българите", лудост е! ИТН губи леко доверие, ГЕРБ качва силно, а "Взраждане" е новата политическа сила, кото ще се окаже в парламента. Струва ми се опасна прогноза, неприятна и вредна. Пак ли ще ни доъде акълът, ама след това!

 

И се чудя: къде попадаме, бутайки количката с камъните на нашето недоволство и заблуди?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 16290 |07.05.2021 Борисов и ГЕРБ се оказаха смъртни, за ужас на самите тях. Чакаме наш Ди Пиетро . 34| 19099 |13.03.2020 Цялата власт в ръцете на Борисов – спасение или заплаха? . 23| 36332 |27.06.2018 Зад „гръцкия остров“ на Борисов се спотайва нещо, от което го е страх . 47| 8776 |02.03.2008 Терористи или лампа изгориха осем българи? Чакаме отговор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads