Реклама / Ads
87| 22972 |23.07.2010 ГЛАСЪТ

Бойко щракна в капана на Доган

.
Тази снимка ще помни всеки турчин
Служби и съветници на премиера проспаха активно мероприятие на ДПС

Премиерът Бойко Борисов, който се слави като политик, правещ от всеки дефект ефект и често се преструва на умряла лисица, но вижда дори и с гърба си, допусна левашки гаф. От великан той за миг се превърна в джудже. Фалът от една рутинна визита в Кърджалийско ще му тежи до края на мандата и положително ще даде друг оттенък на политическите му амбиции към малцинствата.

Рефлексите на човека Батман бяха блокирани най-неочаквано не от западни критици, кремълски властелини, енергийни лобита или родната опозиция, а от една обикновена родопска селянка с дете на ръце.

В кърджалийското село Кирково в сряда привечер 27-годишната Шейрие Хюсеин с бебе в ръце застана най-неочаквано пред правителствения кортеж и попречи автомобилът на премиера да потегли. Жената искаше да говори лично с първия мъж в държавата. Импровизираната засада фокусира внезапно обективите на журналистите, преследващи правителствената обиколка.

Наглата на пръв поглед постъпка на майката бе мигновено парирана от бдителните гардове на НСО. Те я избутаха от луксозните автомобили на властта, които като кораби на глухонеми извънземни се изнесоха от площада на граничното село.

Медиите веднага се юрнаха да питат какво толкова важно е трябвало да му каже туркинята. Естествено обяснението се оказа най-банално: Защо са й орязани парите за детски, след като се регистрирала като земеделски производител? Едва ли обаче това е била основната цел на неосъществения диалог. Сюжетът е уж твърде делничен, но в никакъв случай не е елементарен. Ако това се бе случило в Първомай, Карлово или Банско, можеше да се приеме за реално, но в кърджалийското село Кирково символиката е поразителна и просто зловеща. Никой обаче не я разтълкува на премиера.

ДПС тестваха по перфектен начин чипа на министър-председателя, а той налапа юнашки въдицата или просто цопна с двата крака в капана на Доган. Три дни след посещението на правителствения екип - Борисов, Цветанов, Мирослав Найденов и Вежди Рашидов в Източните Родопи, визитата им все по-категорично може да бъде окачествена като пълен гаф, черен автопиар, който тепърва ще гони ефекта на снежната топка. Вече почти 100-процентово може да се твърди, че майката с детето не е случайно видение на отчаянието и мизерията в района, а явна провокация на ДПС, вероятно реализирана и със съдействие на хора от службите, но отиграна с кадифени ръкавици.

Една година след като ГЕРБ спечели властта, Борисов и екипът му не са стъпвали в смесените райони, известни като “територия на Доган”. Нещо повече, месеци наред инакомислещите турци искаха среща с новата власт и подкрепа, за да се освободят от монопола и опеката на деребеите от ДПС, но водачът на правителството все избираше други маршрути като по-перспективни. Борисов и министрите му не отидоха в турските общини даже миналата есен, когато се провеждаха частични общински избори и за пръв път от години насам турци излезнаха като алтернатива на ДПС кандидати. Самият министър Рашидов на няколко пъти открито пред медиите поставяше ултиматуми на шефа си, че в Кърджалийско хората го чакат и искат отношение към проблемите им. Така в обществото се наложи чувството, че може би между ГЕРБ и ДПС има някаква договорка, че Борисов няма да пристъпва в териториите на Доган и явно са се разбрали за взаимна търпимост?

Популистката тема за тютюневите субсидии обаче изигра лоша шега на Бойко Борисов. Въпреки предупрежденията на десните, кабинетът гласува миналата седмица в поправката на бюджета нови 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите. Някой подлъга ГЕРБ, че така могат да спечелят електората на Сокола, а на всичко отгоре премиерът потегли гордо към Кирково и Кърджали, за да удари тъпана и да се похвали какво са направили за родопчани и че до края на месеца ще имат парите по сметките си. Да, но никой от екипа му от съветници и анализатори, от службите за сигурност не бе предвидил сцената с майката с бебето и дали тя не може да бъде разчетена като код на провокация към министър-председателя?

В смесените райони, в които преобладава турско население, мюсюлманката с бебе в ръце вече 25 години се възприема единствено като открита съпротива и бунт срещу асимилатори, възродители, тирани, ограничаващи права и свободи. Именно майки с деца заставаха пред веригите на танковете и пред дулата на автоматите по време на зимните протести през декември 1984 г., когато комунистическият режим на Тодор Живков предприе насилствена смяна на имената на турците в България. Колкото и случайно да звучи сега, но само на няколко стотин метра от мястото където Шейрие Хюсеин спря кортежа на Борисов, преди 25 години куршум от милиционерски автомат прониза 18-месечната Тюркиян. Сега тя щеше да бъде на годините на Шейрие. Бебето бе носено на ръце от майка си на протест срещу смяната на имената. Сега на това място има голяма бяла чешма – “Тюркиян чешма” в памет на жертвата, а всяка година на 26 декември ДПС и правозащитници почитат невинната смърт.

Но в ГЕРБ изглежда усетът към историята не е на особена почит. Иначе съветниците щяха да подготвят шефа си, че отива на място с особена емоционална натовареност, какво може да му се случи там и как да отреагира на провокации. Даже изобщо трябваше да го отклонят от капана Кирково. Той едва ли му е набутан от областната организация на ГЕРБ, а по-скоро от Вежди Рашидов, който от пури и Сезар може да вдява, но нищо не разбира от турци.

Много по-печелившо щеше да бъде посещение например в Ардино, пак кърджалийска община с турско население, на чиято територия се намира и стратегическият обект “Горна Арда”. Още повече, че Борисов имаше и повод – два дни преди това бе договорил с австрийците размразяването и довършването на каскадата, зарязана от фалиралата турска компания “Джейлан”. Та в Ардино Борисов можеше да каже на родопчани – ще има инвестиции за милиони, работни места, заплати, нова инфраструктура, дюлгерите ви няма да търсят работа по софийските строежи и из Европа, а ще имат препитание в района си, до семействата си. Покрай тези хвалби още по-авторитетно щяха да звучат и отпуснатите за тютюнджиите 116 милиона лева.

Този път обаче на Борисов изневери не само екипът му, но и вродения му усет да се измъква елегантно от конфузни ситуации. Какво видяха медиите, обществото и светът от опита на една жена с бебе да говори лично с премиера на страната - как я избутват и дърпат гардовете, а тя с ръце брани детето си. Може би авторите на скандала искаха да кажат: Възродителите се завръщат, и успяха. Страшно внушение, без разбираемо обяснение каква заплаха може да са майка и бебе за властта.

В същото време човекът, към който Шейрие се стремеше, остана скрит при страховете си и старите си рефлекси в бронирания автомобил, зад гърбовете на четирикрилната си охрана. Тази снимка вече обикаля всички райони с турско население, ще влезне като по устав във всеки дом на мюсюлмани и други малцинства в България, ще обикаля и Турция, и страните от мюсюлманската общност, ще се вади при всеки опит да се внушават негативни отношения към Борисов и ГЕРБ. А посланието й винаги ще е еднозначно и ясно – новата власт в България е насилническа, напомня за възродителите комунисти, които започнаха погрома си срещу турците в България именно от Кирково. Сега кортежът на високомерието им идва пак тук, но майка с бебе в ръцете го спря.

Нещата обаче можеха да изглеждат доста по-розови и ведри, ако Бойко Борисов беше избрал друга реакция, която и чисто човешки по му приляга. Например – излиза от автомобила, наругава гарда от НСО, че бута и пъди от него беззащитна жена, а после прегръща бащински младата туркиня, целува по главичката невръстното бебче и пита простичко: Какво да направя за твоето семейство? Тази постъпка повече приляга на Батман, на бащата на народа, на Бойко, който обича да показва, че не се гнуси от контакт с улицата. Със сигурност пак щеше да има обективи и камери, но тези кадри и снимки щяха да се превърнат в огромен позитивен пиар за властта, щяха да стоплят сърцата на вечно подозрителните турци и да объркат съвсем провокативните сметки на феодалите от ДПС и Доган.

Въображението ни сега може да стигне даже още по-напред. Бойко да качи Шейрие и бебето в колата, да отидат до близката “Тюркиян чешма”, да се поклони, да пийне глътка и да каже: Дете, на тебе никога няма да ти се случи това нещо! Но Борисов избра грешния ключ, или просто някой му го набута в ръцете.

Случката в Кирково не е изолирана тема. Тя неусетно препраща към едни стари дразги между Борисов и ДПС. Още като главен секретар на МВР, почти преди 10 г. хората на Сокола го обвиниха, че с отряда на баретите е участвал при смяната на имената в Северна България. Тогава младият Борисов се оправда, че само пазели сламата и реколта, и не е вършил нищо нередно. ДПС замълча деликатно заради партньорството си тогава с НДСВ, но едва ли е преглътнало обяснението. Наскоро в интервю в родно списание разследваният за злоупотреби депутат от партията на Доган Гюнай Сефер предупреди неволно, че ако се разровят в архивите на МВР и службите, сигурно ще се намерят доказателства, че баретите по време на смяната на имената съвсем не са били светци. Сефер и ДПС сигурно знаят какво може да се намери и намеците им не са за Алексей, а за Бойко. Предупреждение, ако много им се бърка в работата, ако се опита да разследва хората им и да къса обръчите около Доган.

Кирково беше първият тест към Борисов и явно жълта лампа за властта какво може да се случи, ако пак полиция и гардове се наложи да въведат в Главно мюфтийство реабилитирания от съда като главен мюфтия Недим Генджев, който не искат и не признават мюсюлманите на ДПС. Снимки с насилие и бранене на стария духовен водач няма да са най-добрия пиар за правителството. Защото този път в ролята на провокатори могат да са няколко фанатизирани мюсюлмани и да се стигне и до кръв. Развръзката с мюфтийството предстои до дни, а стопаните на “Дондуков” 1 нямат визия как да действат и мислят, че само с мускули могат да печелят победи.

Какво ли би станало пък, ако се сбъднат още по-мрачните предупреждения на Осман Октай, познавача на Доган, който смята, че шефът на ДПС има ресурс за една нощ да блокира страната, а преди година в нощта на парламентарните избори и самият Ахмед намекна за подобно нещо?

А Брюксел и обществото искат друго от ГЕРБ и Борисов – битка с мафията и отвоюване на смесените райони от монопола на ДПС, разследване и съд за Доган – от аферата “Цанков камък”, Боянските сараи, замъка в Дръндар, луксозната яхта, точенето на европейски средства от общините му, та чак до летящата чиния, за която си мечтае.

Но такава война не може да се води като се криеш в автомобил и те пазят горили, а на народа му се размахва сопа. Борисов явно трябва да рестартира инстинктите си и да прати на детектор за адекватност на само своя екип от съветници, но и службите, които юнашки проспаха едно активно мероприятие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 14789 |13.05.2010 Качват Бойко на динеВи кори... . 27| 10445 |10.04.2010 Гладният Бойко Борисов . 63| 32721 |21.01.2010 Бойко срещу Слави –двама каубои, единият от тях лъже! . 33| 9432 |10.12.2009 В събота Доган се презарежда за седми път
Реклама / Ads