Реклама / Ads
37| 11725 |20.11.2019 ГЛАСЪТ

Чакахме Батман и Супермен - получихме Гешев, Цацаров и Пеевски

.
Организираното номиниране на главния прокурор Сотир Цацаров за поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) не учуди никого. Публично обявените мотиви са едно, но истинските са съвсем друго нещо и в случая те са по-важните.

Изразяват се в очакването антикорупционния орган да бъде благосклонен към тези, които са го предложили и да мачка опонентите и неудобните. Досега комисията работи по този начин и няма нужда някой да признава това - то е очевидно. Всички критици на статуквото и Пеевски са "клиенти" на КПКОНПИ и нито един от поддръжниците на модела. Тези, които минаха формално през проверки, просто бяха "изпрани", за да продължат в същия дух. Министър Горанов и Цветанов, например.

 

Спомена се, че самият Цацаров бил против, но успели да го убедят. Какво се крие зад тази, на пръв поглед, дребна подробност?


Постът главен прокурор през мандата на Цацаров се сдоби с толкова правомощия, че се превърна в най-важния в страната. Най-просто казано по негово нареждане може да бъде арестуван всеки, включително тези на върха на властовата пирамида. Това го прави своеобразен тиран, погледнато през древногръцкото разбиране за неограничена власт. Цацаров е интелигентен, но вече вкусил от тази неограничена власт, което го прави зависим от нейните плодове. Някои наричат това състояние „синдром на хюбрис“, а в древен Китай надменността и съпоставянето с боговете води до създаване на министерство на наказанията – ясно с каква цел и насоченост…

 

Защо все пак Цацаров приема да слезе от трона на стол, колкото й удобен да е той? Можеше да поеме Инспектората към ВСС, например. Можеше, но този пост не дава възможности за упражняване на всекидневна власт, при това изцяло репресивна. Твърденията, че КПКОНПИ ще засили чувството за справедливост, борейки се с корупцията, са абсолютно фалшиви. Самият неотдавнашен председател затъна в корупционен скандал от който бе спасен чак във Валенсия, където стана консул…

 

Цацаров ще трябва да измие това петно, но е много трудно да си представим как ще стане това, след като и за него „Биволъ“ публикува данни, че е придобил луксозна вила на по-ниска от действителната цена. Отказът му да посяга на хора от висшите етажи на властта, политиката и задкулисието пък е направо пословичен.

 

А може би Цацаров не е в позиция да откаже предложения пост? Може би такава е била договорката, постигната по време на единственото му за цял 7-годишен мандат, посещение в САЩ? Няма да ни кажат срещу какво, но може би ще проличи съвсем скоро. Ако например започне проверка на депутата от ДПС Делян Пеевски например. Или на многомилионно струващите придобивки на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Съвсем логично би било да се заеме и с разследване на издръжката на пеевските медии и тези под негов контрол, както и имотното състояние на издателите им. Ако пък не го направи – ще потвърди това, което отдавна знаят всички - че са в един отбор.


Цацаров би могъл да се оттегли и да заеме почетен пост някъде и да пише учебници по право или книги. Можеше да стане посланик. В Русия, например, където има добри познанства. Не му предложиха престижен пост и в някоя международна организация. Сигурно тези факти имат своето обяснение, което не знаем и ни остава единствено да гадаем.

 

Няма съмнение обаче, че Иван Гешев – главен прокурор и Сотир Цацаров – шеф на КПКОНПИ, е сделка. Тя не отразява интересите на гражданите и обществото. Целите и интересите са съвсем други: запазване господството на кръга #Кой, олицетворяван от Делян Пеевски и Ахмед Доган. И излиза, че американците, въпреки заявяваната досега позиция, поддържат този мафиотизиран модел. Излиза също, че информациите за разследвания по закона „Магнитски“ и на ФБР за пране на пари, финансиране на терористични структури и пр. са били заблуда. Така ли е? Добре е да знаем, защото изглежда, че Вашингтон покровителства Пеевски и не се интересува от мнението на българските граждани. Също и дали ЕС и ЕК одобряват тази сделка, измивайки си ръцете с дежурното: „това са вътрешни работи“. Странно е мълчанието за това какво става у нас и големия интерес в Брюксел към процесите в Полша, Унгария, Румъния… Да не би да са ни изключили без да са ни казали?... Или са безпомощни срещу българското задкулисие?

 

И ако решим да следваме логичната линия при номинирането на Цацаров за шеф на КПКОНПИ, ето какво се получава. Бойко Борисов е председател на партия ГЕРБ. ГЕРБ е лидерска партия. Партията има мнозинство в парламента. Борисов е и премиер-министър. Като партиен лидер той контролира и парламентарната група, същата, която предлага Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Без одобрението на Борисов това не може да стане, а най-вероятно идеята е негова, след което е горещо прегърната от депутатите му.

 

Почти същото важи и за избора на Иван Гешев.

 

Бойко Борисов заминава след дни за САЩ и ще разговаря с президента Доналд Тръмп. Неговото посещение ще финализира и обобщи предхождащите, включително и това на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Повече от ясно е, че Борисов е силният човек в България, на когото САЩ държат и подкрепят. С тяхно знание и одобрение са назначенията на Гешев и Цацаров, макар Цацаров да бе заедно с Пеевски обект на това разследване. Тръмп не оповести никакво решение по казуса, което навежда на определени мисли. Значи Белия дом одобрява модела #Кой. Дори въпреки съмненията и доказателствата, че Пеевски, Цацаров и Гешев са свързвани с политиката на Кремъл. Всичко това води до объркване в българското общество, защото чуваме едно, а се случва съвсем друго. За какво са тогава годишните доклади на Държавния департамент, в които остро се критикува корупцията в България, както и трагичното състояние на свободата на словото и медиите? Съвсем друго показа новият посланик в София Н.Пр. г-жа Херо Мустафа, която позира с едно от изданията на пеевската камарила, което очевидно е знак за посоките на US-политиката спрямо България.


Българите все се лъжем в освободителите. Едните ни докараха съветска власт, а тези от Америка вместо Батман и Супермен ни пробутаха Цацаров, Гешев, Доган и Пеевски. Създава се съвършена система за репресии: Гешев ще повдига обвинения, а Цацаров ще отнема имуществото на всички неудобни. Няма защита от такава машина и всеки един може да попадне в месомелачката всеки момент. Мирише на Сталин и светата инквизиция - ако не щи вещица, ще си враг на народа...

 

Както казва Лестър от „Американски прелести“: Чувствам се все едно съм бил в кома през последните 20 години. И точно сега се събуждам.

 

На по-голям подарък Москва едва ли се е надявала…

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13669 |19.11.2019 След 30 години демокрация бизнесът поиска медии като в Северна Корея . 35| 13760 |17.11.2019 Четири междуособни войни и 7,62 мм – българските надежди за промяна . 25| 14148 |14.11.2019 Изборът на Гешев - завръщане в миналото . 24| 18505 |13.11.2019 Живот си живеем в България, а в Боливия и Чили ги спукаха от бой, деебъ...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads