Реклама / Ads
2| 19456 |14.02.2014 ГЛАСЪТ

Чарли Чаплин: Когато започнах да обичам себе си

.
Сцена от един от най-красивите филми за любовта - "Светлините на града"
Ден на Свети Трифон Зарезан, ден на Свети Валентин. Любов към виното, любов между хората - все симпатични празници, в които всеки може да намери потвърждение или аргументи за своите философски виждания за живота. Българите обичаме да обобщаваме и рядко говорим за себе си. Години наред ни втълпяваха, че егоизмът е много, много лошо нещо.
Всъщност става дума за обикновено самолюбие и уважение към собствените цели и ползи. Така че не е точно черна точка в личната психологична характеристика. Човек трябва да се уважава и да се познава, според възможностите си.

Предлагаме ви нещо специално от големия Чарли Чаплин. Според биографите му той  е разбирал любовните "науки" и е натрупал през живота си завиден опит в тази матирия. Женил се е 4 пъти - винаги по любов, както сам твърди. Има 11 деца - всичките заченати с любов - пак негово твърдение.

В същото време Чаплин не е бил безразличен и към добрите вина, което само потвърждава неговата интелигентност. В изисканите барове по света пък и до днес се предлага коктейл "Чарли Чаплин", който съдържа бренди, джин и лимон. Обичал да го пие след снимки или с приятели, в приятна обстановка. Информацията за количествата е заключена в сейфа на историята...

И нещо, което сме позабравили. В завещанието си Чаплин написва, че дарява 1 млн долара на този, който успее да пусне пет кръгчета цигарен дим и шесто, което да мине през първите пет. Опитите да се спечели този милион продължават и до днес...

Послучай своята 70-годишнина, Чаплин кани добри приятели на почерпка. По време на тържеството той произнася кратко слово.

Ето това слово, озаглавено "Когато започнах да обичам себе си", в което става въпрос за любов и още много други неща, които вълнуват всеки от нас.

Честит Свети Трифон Зарезан!

Честит Свети Валентин!

 

Когатo започнах да обичам себе си

 

Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че мъката и страданието са само предупредителни сигнали за това, че живея против собствената си истина. Сега знам, че това се нарича "автентичност".

Когато започнах да обичам себе си, разбрах колко силно може да засегнеш някого, ако го подтикваш към изпълнение на собствените му желания, преди да им е дошло времето и човекът още не е готов, и този човек съм самия аз. Днес наричам това "признание".

Когато започнах да обичам себе си, престанах да се стремя към друг живот и изведнъж видях, че всичко, което ме обкръжава, ме приканва да раста. Днес наричам това "зрелост".

Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че при всякакви обстоятелства се намирам на правилното място в правилното време и всичко се случва в нужния момент, затова мога да бъда спокоен. Сега наричам това "увереност в себе си".

Когато започнах да обичам себе си, престанах да ограбвам собственото си време и да правя грандиозни проекти за бъдещето. Днес правя само това, което ми носи щастие и радост, това, което обичам да правя и носи на сърцето ми приятни усещания. Правя това по собствен начин и в собствен ритъм. Днес наричам това "простота".

Когато започнах да обичам себе си, се освободих от всичко, което принася вреда на здравето ми - храна, хора, вещи, ситуации. Всичко, което ме теглеше надолу и ме отблъскваше от самия мен. В началото наричах това "позиция на здравословния егоизъм". Сега го наричам "любов към самия себе си".

Когато обикнах себе си, престанах да се опитвам винаги да бъда прав и от този момент правя по-малко грешки. Сега разбрах, че това е "скромност".

Когато започнах да обичам себе си, престанах да живея с миналото и да се безпокоя за бъдещето. Днес живея само за настоящия момент, в който се случва всичко. Сега изживявам всеки ден за самия него и наричам това "реализация".

Когато започнах да обичам себе си, осъзнах, че моят ум може да ме разстрои и от това мога да се разболея. Но когато го обединих с моето сърце, моят разум ми стана ценен съюзник. Сега наричам тази взаимовръзка "мъдрост на сърцето".

Повече не ни е нужно да се боим от спорове, конфронтация или различен род проблеми със себе си или със другите. Даже звездите се сблъскват, но от техния сблъсък се раждат нови светове. Сега знам:"Това е животът!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 23| 11517 |11.02.2014 Спорът Пеевски - Цветанов не е Хирошима . 37| 12319 |10.02.2014 Диктатура на малцинството . 7| 15870 |07.02.2014 Филип Сеймур Хофман и Правилата на живота . 42| 15166 |05.02.2014 Как Давутоглу качи на ските Плевнелиев и МнВР
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads