Реклама / Ads
24| 12109 |30.05.2023 ГЛАСЪТ

„Дондуков“ 2 в София и „Старая площадь“ 4 в Москва: Не пипайте шефовете на българските служби – те са наши

.
Президентът Румен Радев назначава с указ и контролира българските служби, главнокомандващ е на Българската армия, от две години назначава служебни правителства, ако по този начин контролира пряко изпълнителната власт. През това време Народното събрание се сменя няколко пъти, което го прави неефективно и ни отдалечава от конституционното положение, че сме парламентарна република.

Всичко това при т.н. ограничени пълномощия на българския държавен глава.

Руският президент покрива всички споменати по-горе права, но утвърдени от конституцията. Защото Русия е президентска република.

 

Какви са разликите? Май само тази, че по конституция сме парламентарна република, но от две години неофициално се настанява президентско управление. Вярно, че служебните правителства са в резултат на несъставянето на редовно такова, но е вярно също, че определени кръгове до държавния глава полагат огромни усилия да се поддържа деструктивност в политическия живот, за да продължава служебната изпълнителна власт да действа по-дълго време.

 

През последните дни се завъртя нещо като дебат около евентуална смяна на шефовете на тайните ни служби. Темата „изскочи“ от досадилия вече запис от националния съвет на „Продължаваме промяната“. Мненията и коментарите са от „национални предатели“ до „съгласуването с партньорските служби е законна нормална практика“.

 

През цялото време червената нишка е: Имат ли и доколко влияние руските тайни служби в нашите такива и въобще в политическия и обществения живот у наос?

 

Краткият отговор е „Да“. На Москва това й е интересът – да прониква по всякакъв начини в български институции, сред които службите ни заемат особено важно място.

Представете си само, че български представители на закрити срещи и разговори в НАТО и ЕС по въпросите на войната на Русия срещу Украйна, след всяко подобно мероприятие докладват на Москва. Невъзможно? И кой гарантира това?

 

Смешно е да се случват разкрития за опити – успешни и неуспешни – на руските служби в други страни, включително членки на НАТО и ЕС, а у нас някой да се кълне, че такова нещо е невъзможно. Все едно да твърдим, че в България няма дори грам корупция и да се аргументираме, че няма нито един осъден висш политик. А няма именно, защото сме затънали в корупция и защото тук властва постсъветския олигархо-мафиотски управленски модел.

 

Реалната обстановка с българските служби от години е тревожна, но политическият елит упорито отказва да признае това. Защото иска да ги ползва, както е ползвал прокуратурата, например. Точно както е в Русия.

 

Една от формите, които използва Москва като начин за въздействие и идеологическо проникване в други страни е проектът „Руский мир“. Това е сложна, многопластова система за влияние, финансирана от Кремъл. Резултатите от нейната дейност виждаме у нас все по-често. Не виждаме обаче противодействие, въпреки провокации като тази с замерянето на Дома на Европа в София с червена боя. Доблестното МВР още не е открило кои са инициаторите и извършителите на това чисто проруско мероприятие под флага на борбата за мир…

 

Проектът „Руский мир“ е дело на руските тайни служби и това не е никаква тайна. Експерти на руското военно разузнаване първи правят анализ на ситуацията в отделните страни – обекти на влияние – и предлагат как да се пипа с „кадифени ръкавици“.

 

За целта Кремъл създава мрежа от агенти за влияние, международни и местни асоциации, граждански организации и партии. Задействани са и руски граждани, живеещи в съответните страни.

 

Създадена е Държавна агенция за работа с рускоезичните граждани по света, както и Агенция за сътрудничество с различни страни, известна като Россотрудничество.

Точно този Департамент е „чадъра“, под който се развиват и действат мрежите в различни страни. Става дума за над 60 културни и научни центрове и 25 представителства към посолствата.

 

През 2014 г. Путин подписва обновена Концепция за съдействие на международната дейност на въпросните структури. Бюджетът им е увеличен двойно и достига 96 милиона долара. Това е само държавното финансиране. С годините средствата се увеличават, а след началото на войната срещу Украйна достигат до 400 млн долара.

 

През февруари 2020 г. в доклад на руските служби от София се съобщава на шефовете в Москва, че „… 10 години доверието на българите в Европейския съюз и НАТО е спаднало двойно“. Твърди се също, че две трети от българите няма да подкрепят действия на НАТО и ЕС срещу Русия. 63 на сто от анкетирани граждани се обявяват против санкциите срещу Русия.

 

След руската военна агресия срещу Украйна Москва засили своята дейност по проекта „Руский мир“.  Често за предимствата на Евразия се цитира един от идеолозите на доктрината „Путин“ Александър Дугин. В едно интервю за германското издание Der Spiegel журналистът Кристиан Нееф го пита:

 

„Как си представяте Евразия, която пропагандирате като противоположен модел на западната демокрация?“ 

 

Дугин: „Евразия е заредена с глобален характер, тя е синоним на многополярност. Имаме последователи дори в Бразилия и Китай – навсякъде, където живеят противници на еднополярния американски модел и неговата доминираща роля. В този смисъл тези хора са евразийци. В по-тесен смисъл Евразия е Русия и нейните партньори Турция, Иран, Китай, Индия, постсъветското пространство, в което влиза и Монголия. Също и част от Източна Европа – България и Сърбия. Как точно ще се случи евразейската интеграция, ще видим“.

 

През септември 2022 г. се появява информация от дипломатически източници за нов доклад на Кремъл за засилването на кибервойната срещу НАТО и Евросъюза. Задачите са съобразени с новата ситуация – войната в Украйна.

 

В доклада са описани задачите и параметрите на действие на руските тайни служби през следващите месеци, до края на 2022 г. В един от разделите е отделено специално място на България, която влиза в мероприятията срещу страни от НАТО и ЕС.

 

От Разузнавателната служба на Генералния щаб на Руската армия (ГРУ) в ескалацията на кибервойната са включени: 1-о управление, действащо в Европа; 5-о оперативно управление; 7-о: службата за информация и анализ; 8-о: диверсионната служба и 12-о управление - съсредоточено изцяло за водене на информационна война.

 

В операцията участват и подразделения на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). В частност това са: Оперативни отдели; Отдел за анализ и информация; Отдел за икономическо разузнаване.

 

Основна цел на стартиращата ескалация е Дезинформацията. „Активни мерки“ са възложени както на външното разузнаване така и от ГРУ. Важен компонент в тази дейност „фабриката за тролове“, създадена от близкия приятел на Путин бизнесмена Евгений Пригожин, наричан още „готвача на Путин“. Същият е създател и финансира частната армия „Вагнер“, прочула с през последните дни с набирането на затворници за фронта в Украйна. Те пък от своя страна се прочуха със зверствата и издевателствата, извършвани сред мирните жители на Украйна.

 

През последните две години Русия се хвали с разкрити над 40 чужди шпиони, проникнали в различни структури на руската държава. За същия период от други държави са изгонени над 230 руски дипломати и служители в посолства, уличени в шпионаж. В Чехия, Полша и други страни бяха разкрити местни служители в различни ведомства, работили за Москва. Да не би България да е изключение?

 

Затова се вдига толкова шум по темата за руското влияние в някои родни спецслужби. То съществува и контраразузнаването ни досега не е доказало, че работи ефективно срещу него. Няма да изброявам отново случаите на диверсии, за които има силни съмнения, че са дело на руски шпиони.

 

На 14.09.22 ДАНС публикува информация за свой доклад и публикува на своя сайт следното: „Русия се опитва да влияе пряко на процесите в енергетиката и в изборите, а пропагандата се развива чрез медии и редица организации.“ Според доклада модернизацията на армията ни също е наблюдавана от агентите на Кремъл. ДАНС информира и че е пресечена дейността на група българи, развивали шпионска дейност в полза на Русия, както и на руски граждани, свързани със специалните служби на своята страна.

 

В доклада инвазията в Украйна е наречена “безпрецедентна след Втората световна война агресия на територията на Европа”. Въпросът е ние как отвръщаме на това?

 

На 17 март 2023 г. бившият военен министър Бойко Ноев заявява по БНР: „Прокуратурата не разследва реалните действия на руските служби в България. ДАНС се е превърнала в икономическа полиция. До такава степен сме пробити".

 

Съмненията, че действия и мнения на обитателите на „Старая площадь“ 4 в Москва и „Дондуков“ 2 в София се приближават или дори съвпадат се засилват. Ето думите на президента Радев при връчване мандата на втората политическа сила „ПП-ДБ“: „Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след последвалите публични самопризнания... Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат".

 

Българските служби са част от дискредитирането на България, г-н Радев.

 

Твърдя, че не само президента знае какво се случва в българските служби. Убеден съм също, че от службите към него достига селектирана, понякога манипулирана информация. Това става с намеса на различни кръгове, нерядко задкулисни и обслужващи чужди интереси. До медиите обаче достига информация, споделена от служители в тези служби. Там има хора, които се възмущават от упоритите опити да се прокарват чужди интереси, предимно на Кремъл. Хора от ДАНС отдавна признават в неформални разговори, че руското влияние в агенцията е огромно и се прокарва чрез служители на ръководни позиции.

 

Ще отида по-далеч: хора от администрацията на „Дондуков“ 2 също споделят недоумението си от „промяната на курса“ в поведението на Румен Радев. Според тях няма и помен от пронатовското говорене на Радев от началото на първия му мандат. Преди дни един от тях попита: Ние още ли сме натовска държава? 

 

Да, още сме, но опитите това да се промени се засилват.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9884 |20.04.2023 София и Пловдив да бъдат опожарени! Това повелява Протокола от Оборище, където е обявено Априлското въстание . 48| 12814 |01.02.2023 Разстреляха 100 души в София на тази дата. Правосъдие или разправа? . 29| 29476 |29.11.2022 САЩ и „нашият кучи син Борисов“. Заради него ли Херо Мустафа още е в София? . 1| 17209 |10.09.2022 Руска или шведска тройка са Янев, Софиянски и Петков?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads