Реклама / Ads
31| 56324 |25.10.2021 ГЛАСЪТ

Гешев повдига обвинение на Борисов за лъжите за ваксини с изтекъл срок?

.
Борисов изрича лъжи, а митрополит Николай е щастлив... Източник: plovdiv-press.bg
Прокуратурата трябва да се самосезира веднага по повод неверни твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По време на обиколки в страната той заяви: ”Днес имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - ”Пфайзер”. Срокът им за годност е до 30 септември“.

Истината е, че срокът на годност на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" е удължен с три месеца. На 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) беше одобрен нов срок на годност за COMIRNATY при условия на съхранение при определената температура. Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C).

Тази ваксина и досега се е съхранявала при тези условия.

 

Борисов лъже. Според Световната здравна организация „Дезинформацията по време на здравна криза може води до страх и стигматизация. Неверните твърдения също могат водят до риска повече хора да останат незащитени и по-уязвими на вируса“.

Бившият премиер попада под ударите на чл. 326, ал.1 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до две години за гражданин, „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

 

Прокуратурта вече повдигна обвинения по този член. Такъв бе случаят с проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя бе обвинена за „серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение“. В съда твърденията на обвинението паднаха, защото проф. Стоименова бе изрекла истината, а не заблуди, както прави днес Борисов.

Тогава експерти бяха категорични, че главният прокурор Иван Гешев стои зад вендетата срещу проф. Стоименова, защото тя отхвърли като законни разпоредените от прокуратурата проверки в аптеките.

 

Днес Гешев има всички основания, а това е и негово задължение, да повдигне обвинение на Бойко Борисов за разпространение на невярна информация и дезинформация, която води до страх и съмнения у населението към медицинските мерки за справяне с пандемията. Това е престъпление към нацията и държавата, категорични са юристи.

 

Ясно е, че Гешев няма да спази закона и няма да повдигне обвинение срещу своя добър приятел Борисов. Двамата са зависими един от друг и няма да си посегнат... Най-много да обменят весели есемеси през телефона на Севда, личния хроникьор на борисовите лъжи и манипулации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13408 |21.10.2021 Последните оръжия на статуквото: ксенофобия, болшевизъм и спящият красавец Гешев . 22| 17833 |16.10.2021 Борисов, Гешев и псевдологията - власт вместо психиатрия . 8| 13445 |15.09.2021 Трябва да жертваш поне... Гешев, ако искаш да запазиш нещо по-важно . 34| 95926 |11.09.2021 Гешев, Гешев, Гешев - сбогом!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads