Реклама / Ads
135| 22234 |25.09.2008 ГЛАСЪТ

Петков, Петров или коя мутра преби журналиста Стефанов?

.
За пръв път у нас някой посегна сериозно на живота на журналист. 54-годишният Огнян Стефанов лежи в болницата осакатен с чукове и тръби, загубил 2 л кръв, с потрошена глава и крайници и лекарите не знаят ще оцелее ли.
 

Иван Бакалов e-vestnic.bg

Как България се превърна в място, където убийството и побоят станаха обичаeн метод за решаване на „проблем”? Какъв е „проблемът” с журналиста Стефанов?
Като прегледа човек темите, по които той е писал, трудно може да се разбере кой е отмъстителят или човекът, който иска да му запуши устата. Стефанов в статии във вестниците и в своето електронно издание frognews.bg е настъпил много интереси - на бизнесмени, мафиоти, институции. Публикации срещу корупция, ДС, контрабандни канали, МВР, Румен Петков, ДАНС, Алексей Петров. Дълъг списък. (виж тук справката в агенция „Фокус”)

Стана така, че журналистите се оказаха единствените, които противодействат на престъпността. Недостатъчно, но единствените.
Защо не пребиха прокурор?
Защо не пребиха съдия?
Защо не пребиха висш полицай?
Очевидно те не са заплаха за мафиотите.
copy_of_rum_petkov_mikov.jpg
Полицията, прокуратурата и съдът са бутафорни. С тяхното благосклонно бездействие България стана страна на бухалки, мутри, контрабандисти и крадци.
Бившата ДС преля в мафията. След това и МВР преля в мафията. И години наред се преливат взаимно. Във всички мафиотски дейности са забъркани бивши полицаи и хора от службите. Сега берем плодовете на това преливане. Тези, които трябва да се борят с престъпността и корупцията, си сътрудничат с нея и получават „подаръци”.
Скандалът, който свали Румен Петков, го доказа. Висши полицаи разговарят със следени и подслушвани. Предупреждават ги, за да се измъкнат. Бившият министър се среща със сочени за главни мафиоти в България (Галеви - бивши барети, които са напуснали МВР, после са се върнали, после пак са напуснали). Министърът подава оставка, срещу него няма разследване. Освен за това дали е издал агента Петров или не.
Прокуратурата мълчи.
В София са взривени 2 публични дома. В новините репортерка съобщава, че единият от тях е собственост на бивша барета, „осветен” като сътрудник на службите. Не казва име. Кой е той? На описанието отговаря Алексей Петров. Бивша барета. Бизнесмен, собственик на една от таксикомпаниите в София, арендатор на спортния комплекс „Спартак”, съдружник в различни фирми – застрахователни, петролни и т. н. И агент на ДАНС. „Осветен” като такъв от бившия вътрешен министър Румен Петков. Важна фигура в агенцията, ако се съди по публикациите, включително и тези на Огнян Стефанов.

al_petr01.jpg Е, как е възможно бизнесмен, за когото официално се знае, че има разнороден легален бизнес, а в публикации се твърди, че има и нелегален и е свързан с контрабандни канали, да бъде важен агент в ДАНС? Някой някъде да е видял агент на ФБР примерно с подобен бизнес? Ами ДАНС първо с Алексей Петров трябва да започне, а не да го отхранва като свой виден кадър, за да си развива той по-успешно бизнеса.
Прокуратурата пак мълчи. Сякаш това не я засяга. Тя чака. Някой да даде данни или да даде нишан.
Само в България съществува изразът „Ще те дам на прокурор”. Прокурорът седи и чака. И после казва „оферирай”.

И докато институции бездействат, само журналистите пишат. За Румен Петков, Алексей Петров, мутри и прочее - единственото, което могат да направят. Но не всички вестници се осмеляват да съобщят нещо. Повечето са „под контрол”, обвързани с различни „схеми”. В „официози” като „Труд” бившият министър Петков се появява през месец-два в обстойни интервюта. И средно веднъж седмично с изявления. Сипе обвинения. Вместо неудобни въпроси, получава трибуна. Медии му служат като мегафон.
А само няколко издания, като това на Стефанов, пишат неудобните неща. Не правят пиар публикации. Затова е пребит именно Стефанов, а не Тошо Тошев - главният редактор на „Труд”. Или Венелина Гочева - главната редакторка на „24 часа”. (В един от форумите в Интернет някой написал, че сега ще пребият и Тошо Тошев. Следват куп подигравки и мнения, които се присмиват на такава вероятност.)
Коментирахме с колега как медиите са дирижирани и как манипулират, премълчават, прикриват скандали, корупция, градят имидж или спасяват задника на министри. И той спонтанно изрече много точна мисъл – един ден това всичко ще избие като запушен канал. Ще се излее цялата мръсотия и ще умирише всичко.
Наистина, рано или късно ще започнат да излизат любопитни факти, които няма как да се крият безкрайно – примерно за това как добре облечени бизнесмени като Маргините са били сътрудници на НСС (службата, на която ДАНС е наследник), поради което години наред са ги оставяли да си правят бизнеса.И кой как толерира и контролира проституцията. Ще изплуват свидетелства как властта се е договаряла с мутрите (и още го прави) срещу услуги и пари. Как са купувани медии и е „запушван каналът”. Но мръсотията ще избие. Каналът не може да издържи на налягането.

Огнян Стефанов
 снимка Вяра Йовева

Засега повечето медии замазват скандалите и единствено отделни журналисти остават на топа на устата - като Огнян Стефанов.
Дори да намерят конкретните биячи (това едва ли ще стане, като се има предвид каква имитация на полиция има в България), по важни са подбудителите. А те са ясни. Те са всеки ден на страниците на вестниците, усмихват се, изказват се важно. Те са онези, които с бездействие накараха бандитите да се чувстват силни. Сигурно някои от тях няма да пропуснат да се изкажат загрижено за вандалския акт срещу Огнян Стефанов.
Най-тъжното е, че след случая с него, чух съвети отляво и отдясно – я си трай, не гледаш ли какво стана.
Повечето предпочитат да си траят. Но мръсотията ще избие, въпреки това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 10521 |23.09.2008 Свободното слово си вдига чуковете,окървавено от чуковете на цензурата . 67| 15325 |23.09.2008 Страната на мутрите . 41| 9228 |22.09.2008 Независимост? Не, зависимост! . 24| 7032 |21.09.2008 Защо ни е парно при глобално затопляне?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads