Реклама / Ads
68| 17666 |22.04.2021 ГЛАСЪТ

Само тук: Путин ядосан на „прилепите“, вкарали Кремъл в световни скандали

.
На „тихия фронт“ напоследък е доста шумно. Дипломатическата война между Чехия и Русия набира скорост. НАТО и редица европейски страни застанаха до Прага. Подобно напрежение в света на шпионажа не е имало от десетилетия. Руският президент Владимир Путин предупреди: „Онези, които организират провокации, заплашващи основните ни интереси, ще съжаляват както никога досега!“ Говори се, че шефовете на военното разузнаване са викани на килимчето при президента, заради разкритията в Чехия и други страни на офицери от митичното ГРУ.
 

Желязното ГРУ се пропука и Путин ще предприеме мерки. Нъзвожно е шефове на ГРУ да се разделят с постовете, а осветените офицери, макар и награждавани многократно, ще получат сурови санкции. Разкритията докараха на Кремъл неприятности и нерви. Бившият офицер от КГБ Путин се оказа в положение да се защитава, което то никак не харесва.

 

Припомняме: Чехия изгони 18 руски дипломати по повод разкрития на чешките служби, че служители на Главното разузнавателно управление на руския Генерален щаб (ГРУ) са замесени във взривяването на складове с военна продукция във Врбетице. Появи се и „българска следа“ – чешките власти съобщиха, че в складовете се е съхранявали боеприпаси, собственост на фирма на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Което вероятно е превърнало българския бизнесмен в мишена за ГРУ.

Изключително странно в тази ситуация е мълчанието на българската прокуратура. А чехите са категорични, че са търсили съдействие от София.

За съветските и руските тайни служби е казано и писано много, но те винаги остават забулени в мъгла от тайни и мистерии. Всепризнато е от експерти, че са едни от най-големите и безкомпромисните в света. В Топ 3 от години се споменават американските, руските и британските служби. За място сред тях претендира израелската МОСАД, която е доказала своята ефективност.

 

Основателно тези дни много хора се питат: Какво всъщност е ГРУ?

 

ГРУ е Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на Руската армия. Често служителите наричат себе си „прилепите“ – виждат всичко и през нощта. Повод е дългогодишната емблема на ГРУ – прилепът.

 

Нерядко хората бъркат Службата за външно разузнаване на Русия и ГРУ. Различни са.

 

СВР се занимава с "политическо" разузнаване, а ГРУ – с добиване на военна информация.

Руското военно разузнаване води началото си от времето на Александър I през 1810 година.
Съвременната история на Главното разузнавателно управление към Генералния щаб обаче започва на 5 ноември 1918 година.
Главната задача на днешното ГРУ е да води агентурна, космическа и радиоелектронна дейност зад граница. Служителите са длъжни да събират информация, която е необходима на властите в Русия за да взимат определени решения в политическата, икономическата, военната и научната област.
 

Структура

 

Главното управление се състои от 13 управления и 8 спомагателни отдела.

 

Управления
 

Първо управление – покрива страните от ЕС и Европа.

 

Второ управление – страните от Северна и Южна Америка,  Великобритания, Австралия и Нова Зеландия

 

Трето управление – страните в Азия

 

Четвърто управление – страните в Африка

 

Пето управление – оперативно разузнаване

 

Шесто управление – радиотехническо разузнаване

 

Седмо управление – НАТО

 

Осмо управление – части със специално предназначение (Спецназ)

 

Девето управление – нови технологии, предимно във военната област

 

Десето управление – военна икономика

 

Единайсто управление - стратегически доктрини и нови въоръжения

 

Дванайсто управление – водене на информационна война

 

Тринайсто управление – космическо разузнаване

 

Други важни структури:

 

Отдел кадри

 

Отдел Оперативно-технически задачи

 

Административно-техническо обезпечение

 

Международни връзки

 

Архивна служба

 

Информационна служба

 

Офицерите за диверсионна дейност се обучават в Рязанското висше въздушно-десантно училище. Офицерите за Шесто управление се подготвят в Череповецкото военно-инженерно училище. Кадри за другите управления и особено за агентурна работа и действия в чужбина се обучават във Военната академия на Министерството на отбраната. Разбира се и във вузове,специализирани в модерни технологии и международни отношения.

 

Диверсионни части

 

Първата част с диверсионно предназначение е създадена през 1916 г. край град Витебск – Отделна морска бригада със специално предназначение.

В днешно време Спецназ се състои от 8 отделни бригади, в които служат около 10 000 военнослужещи.

През последните години и особено след отравянията с „Новичок“ и воденето на информационна война се прочу поделение 29155. С какво се занимава знаят малцина в ГРУ и Кремъл. Служители са специализирани в подривна дейност, саботажи и убийства. В него служат приблизително 20 офицери с универсални качества и опит.

Счита се, че това подразделение е замесено в дестабилизацията и анексията на Крим (2014 г.), кампаниите за дестабилизация в Молдова (2014 г.), неуспешния преврат в Черна гора (2016 г.), операции, свързани с WADA (Международната антидопингова асоциация – бел. ред.) в Швейцария (2016 г.- 2017), отравянето на Гебрев, синът му и директор на ЕМКО в България и др. Поделение 29155 е разследвано и в Испания, след разкрития за пътувания до Барселона преди и по време на референдума за независимост на Каталуния през 2017 година.

 

Началник на ГРУ е адмирал Игор Олегович Костюков.

Първи зам.-началник е ген. Владимир Алексеев.

Заместници: ген. Вячеслав Кондрашов, ген. Сергей Гизунов и ген. Игор Лелин.

 

Екип на Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 63657 |16.04.2021 Писмо до: Урсула фон дер Лайен, Джо Байдън, Владимир Путин и Ангела Меркел от една песъчинка . 53| 9042 |24.01.2021 Борисов обича, и Путин, и Навални, според изгодата, но мрази Радев постоянно . 103| 13159 |20.01.2021 Науката за Навални и Путин. Търси се Бойко . 58| 23761 |05.12.2020 Путин паникьосан, руска Мата Хари, Сачева хока и други благи вести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads